Menu

Niezależnie od tego, co grillujemy – czy mięsa, ryby, czy sery, owoce lub warzywa, sałatki są nieodłącznym elementem grillowej uroczystości. Wprowadzają koloru, komunikują: „zjedz coś zdrowego”, ale mogą także zaskakiwać. Jak więc sprawić, by klasyczne sałatki wyglądały i smakowały nowocześnie? Sprawdźcie nasze inspiracje wiosenno-letnim menu w naszej najnowszej broszurze „Klasyczne składniki nowocześnie”.

Grill – jak urozmaicić menu?

Potrawy z grilla, np. mięso czy ryby są smaczne same w sobie, ale sałatki podkreślają smak głównych składników, dlatego warto uwzględnić je w każdym menu. Podczas jego komponowania warto pamiętać o parowaniu konkretnych rodzajów mięsa z daną sałatką na grilla i sosami oraz opcjami dla gości będących na dietach wykluczających, wegetariańskiej czy wegańskiej, unikających laktozy czy glutenu.

Najważniejsze zasady przygotowania grillowej sałatki

Po pierwsze – wszystkie składniki sałatki powinny być świeże i najwyższej jakości. Doskonałym rozwiązaniem będą mikrowarzywa, mikrozioła, a także jadalne kwiaty.

Po drugie – sałatka sosami stoi. Oznacza to, że do każdej z nich warto przygotować odmienne, pasujące dressingi. Vinaigrette, choć doskonały, może się wreszcie znudzić. Warto więc wykorzystać podstawę sosu ogrodowego i przygotować jego różne odsłony. Dzięki temu ograniczymy koszty wykorzystując tę samą bazę, a przy tym dostosujemy smak sosu do odpowiedniej sałatki. By stworzyć różne warianty, warto wykorzystać esencje smaku, marynaty czy Primerby.

Najważniejsze zasady

Jeśli Twoja sałatka ma stanowić pełnowartościowe danie, a nie tylko dodatek, poza bukietem sałat nie zapominaj o ważnych dodatkach: chrupiących (orzechy, pestki), miękkich (gruszka, ser), a także tych, które wpływają na zaskoczenie gości i prezentują Twoją kreatywność. Składniki dobierz tak, aby mieszały się smaki – odrobina słodyczy, kwaśnego, słonego z dodatkiem gorzkich listków – to prawdziwy ideał.

Sałatki na grilla - inspiracje

Sałatki jako dodatek do grillowanych dań mogą występować w różnych odsłonach. Sprawdzą się zarówno lekkie zestawienia, składające się z samych owoców lub warzyw, a także nieco „konkretniejsze” propozycje.

Sałatka grecka do niedawna była must-have każdego grilla, jednak jej popularność maleje. Goście chcą kosztować czegoś nowego i zaskakującego.

Do lekkich sałatek polecamy na przykład takie składniki jak: granat, arbuz, gruszka, awokado, truskawki, seler naciowy oraz – oczywiście – najróżniejsze rodzaje sałaty i kapusty. Idealna będzie rukola, roszponka, młode listki botwinki, szpinaku, cykorii, endywia czy sałata lollo rosso, a także młoda kapusta pekińska, którą znają i lubią właściwie wszyscy.

Do tych bardziej konkretnych sałatek idealne będą młode ziemniaki, różnego rodzaju kasze, na przykład jaglana, komosa ryżowa i makarony. Z całą pewnością stworzą ciekawe kompozycje z pieczonym mięsem lub serem.

PROPOZYCJE SAŁATEK

Sałatki do grilla zawsze traktowane są jako dodatek, tymczasem w połączeniu z grillowanym mięsem czy grillowanym serem, a także – co ostatnio jest wyjątkowo w modzie – grillowanymi owocami mogą celnie trafić w gusta gości i stanowić danie główne.

Polecany przepis

Sałatka z chrupiącym kurczakiem, karmelizowaną cebulą w sosie balsamicznym

Użyliśmy składników podobnych dla sałatki Cezar, eksponując każdy składnik z osobna. Ciekawym urozmaiceniem tej klasycznej sałatki jest chrupiący kurczak przygotowany w mokrej i suchej panierce.

Najpopularniejszym wariantem do przygotowania sałatki na grilla jest kapusta pekińska, której chrupkość działa na korzyść dania, ale bez wsparcia wyrazistego sosu traci na jakości. Do komponowania sałatek na grilla szefowie kuchni mogą wykorzystać także sałatę lodową, maślaną, rukolę, roszponkę czy świeże liście szpinaku – w kwestii zielonych dodatków mają absolutną dowolność, aby wykreować pożądany smak oryginalnego dodatku do dań z grilla.

Większość sałatek na grilla idealnie komponuje się z klasycznym vinaigrettem, sosem balsamicznym, ostrym lub na podstawie miodu. Pamiętajmy jednak, że warto ułatwić sobie pracę mając podstawową bazę i zrobić na jej podstawie różnorodne warianty.

Sezon grillowy to dobry czas na to, aby szefowie kuchni zaintrygowali swoich gości niespotykanym dotąd menu, łącząc zarówno smaki wytrawne, jak i słodkie.

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza