Jak przygotować catering na Komunię?
Choć imprezy komunijne to stały punkt w kalendarzu szefa kuchni cateringu, nie powinniśmy popadać w rutynę. Niezależnie od tego, czy dostarczamy potrawy do domu, czy impreza odbywa się w naszym lokalu, powinniśmy dostarczyć gościom wysoką jakość oraz zaskoczyć ich propozycjami menu na komunię..
Ponieważ jest to impreza rodzinna, potrawy w menu na komunię powinny być odpowiednie zarówno dla wykwintnych smakoszy, jak i dla dzieci i seniorów. Dobrym rozwiązaniem jest też zaproponowanie dwóch potraw z jednej kategorii – jednej delikatnej w smaku dla najstarszych i najmłodszych, drugiej dla osób o bardziej wymagającym podniebieniu.
Menu na Komunię
Oto cztery rodzaje menu, którymi możesz zainspirować się, tworząc własną ofertę w tym lub kolejnym sezonie komunijnym.
Dla tradycjonalistów
Propozycja menu dla tych, którzy nie wyobrażają sobie przyjęcia bez polskich smaków.
Przystawki: roladki ze schabu z musem chrzanowym/tatar wołowy na pumperniklu
Zupy: tradycyjny żurek (z użyciem Żurku Knorr)/flaczki wołowe
Dania główne: pieczeń wieprzowa z kluseczkami i burakami na ciepło/konfitowana kaczka z knedlami i sosem jabłkowym
Desery: lekki tort z kremem śmietankowym i owocami/szarlotka na ciepło z lodami waniliowymi
Jedzenie na komunię dla nowoczesnych
Propozycja menu dla gości, którzy nie boją się eksperymentów.
Przystawki: zielone szparagi w szynce parmeńskiej/sakiewki z ciasta filo ze szpinakiem i serem solankowym
Zupy: wykwintny rosół z kaczki/borowikowe cappuccino z kozim serem
Dania główne: łosoś pieczony z ginem i quinoa/bao fusion – z szarpaną kaczką oraz modrą kapustą z goździkami i rodzynkami
Desery: mus czekoladowy z frużeliną z zielonym pieprzem/makaroniki w wielu smakach podane z owocami
Catering na komunię dla niejedzących mięsa
Propozycja menu dla gości, którzy nie jedzą mięsa.
Przystawki: grzanki z gorgonzolą i gruszką/kubeczki z ciasta filo z papryką i oliwkami
Zupy: krem z zielonego groszku z fetą/krem z pieczonych pomidorów z grzanką z mozzarellą
Dania główne: pieczeń z selera z purée ziemniaczanym i grillowanymi warzywami/sałatka z grillowanym serem halloumi i melonem
Desery: sernik cytrynowy z sosem z malin/wegańskie brownie ze świeżymi owocami
Manu na komunię dla alergików
Propozycja menu dla osób niejedzących glutenu i laktozy.
Przystawki: roladki z grillowanego bakłażana z hummusem/vitello tonnato – cielęcina w sosie tuńczykowym
Zupy: delikatny krem z białych warzyw z oliwą pietruszkową/wiosenne minestrone z młodych warzyw
Dania główne: filet mignon ze szparagami i pieczonymi ziemniakami/glazurowana kaczka na smażonym makaronie z warzywami
Desery: roślinne ciasto milionera z daktylowym karmelem/sorbet cytrynowy z makaronikami
Więcej pomysłów na roślinne desery znajdziesz w kursie online Akademii UFS „Kuchnia na bazie roślin”. Kliknij i poznaj sekrety gotowania bez składników zwierzęcych!