Nagrzej grill do odpowiedniej temperatury.
Nie kładź potraw na zimnego grilla.
Mięso na grilla, zwłaszcza grube, powinno mieć temperaturę pokojową.
Dzięki temu szybciej upiecze się wnętrze.
Nakładaj olej bezpośrednio na mięso zamiast na grilla.
Dzięki temu mięso będzie soczyste oraz przyprawy nie przykleją się do grilla.
Jeśli polewasz mięso sosem, zrób to przed końcem grillowania.
Inaczej sos, zwłaszcza jeśli posiada cukier, może się spalić.
Kotlety do burgerów pęcznieją na środku.
Aby tego uniknąć i uzyskać płaski kotlet, przed grillowaniem wbić w środek kciuk lub spód łyżki.
Nie marynuj mięsa dłużej niż 2 godziny.
Zwłaszcza jeśli marynata zawiera ananasa lub papaję, których enzymy sprawiają, że mięso staje się gąbczaste.
Po zdjęciu mięsa z grilla odczekaj 10 minut przed podaniem.
Dzięki temu mięso będzie lepsze w smaku.
Nie marnuj czasu na namaczanie drewnianych patyczków do szaszłyków chwilę przed przygotowaniem.
Namocz dużą ilość i zamroź na później.