Grill w restauracyjnej kuchni
Jednym z najbardziej ergonomicznych w obsłudze jest grill gazowy. Nie tylko ułatwia kontrolę temperatury, ale także pozwala na jej regulację, przy okazji szybko się nagrzewając. Ze względu na rodzaj paliwa jest łatwy w utrzymaniu czystości i można ustawić go w dolnym miejscu, a potrawy na nim wykonane nie są narażone na toksyczne substancje. Opcjonalnie można wybrać grill elektryczny.
Tym niemniej, dla tych, którzy są zwolennikami specyficznego smaku oraz aromatu z drewna, idealnym rozwiązaniem jest grill węglowy. Wymaga on nie tylko odpowiedniej wentylacji oraz specjalnego miejsca na zewnątrz, ale jest on także bardziej czasochłonny w obsłudze. Dlatego warto, aby posiadał on specjalne akcesoria, które pomogą utrzymać go w czystości, np. popielnik do zbierania pyłu czy przegrody na węgiel. Bez względu na rodzaj paliwa, warto upewnić się, aby grill posiadał:
- pokrywę (zapewnia regulację temperatury)
- termometr (często wbudowany w pokrywę)
- kółka - dzięki którym można go łatwo przesunąć i dopasować do potrzeb.
Idealnym rozwiązaniem cieszą się także dodatkowe miejsca, takie jak palniki czy dodatkowe poziomy rusztu, które bardziej oddalone od temperatury, pozwolą grillowanym potrawom odpocząć.
Do dłuższego utrzymania ciepła służą nierdzewne palenisko oraz ruszt. Ciekawym przykładem są grille Big Green Egg, które nie tylko mają oryginalny design, ale także umiejętnie wykorzystują właściwości ceramiki z której są wykonane, zapewniając wydajność, wytrzymałość oraz naturalność. W ramach ciekawostki warto wspomnieć o propozycji firmy BeefEater Barbecues, która w swojej ofercie posiada najdroższy na świecie grill - wykonany ze złota.