![Tomasz Grabski](/dam/global-ufs/mcos/nee/poland/autorzy-artykułów-fotki/Tomasz Grabski.jpg)
Grill w restauracyjnej kuchni
Jednym z najbardziej ergonomicznych w obsłudze jest grill gazowy. Nie tylko ułatwia kontrolę temperatury, ale także pozwala na jej regulację, przy okazji szybko się nagrzewając. Ze względu na rodzaj paliwa jest łatwy w utrzymaniu czystości i można ustawić go w dolnym miejscu, a potrawy na nim wykonane nie są narażone na toksyczne substancje. Opcjonalnie można wybrać grill elektryczny.
Tym niemniej, dla tych, którzy są zwolennikami specyficznego smaku oraz aromatu z drewna, idealnym rozwiązaniem jest grill węglowy. Wymaga on nie tylko odpowiedniej wentylacji oraz specjalnego miejsca na zewnątrz, ale jest on także bardziej czasochłonny w obsłudze. Dlatego warto, aby posiadał on specjalne akcesoria, które pomogą utrzymać go w czystości, np. popielnik do zbierania pyłu czy przegrody na węgiel. Bez względu na rodzaj paliwa, warto upewnić się, aby grill posiadał:
- pokrywę (zapewnia regulację temperatury)
- termometr (często wbudowany w pokrywę)
- kółka - dzięki którym można go łatwo przesunąć i dopasować do potrzeb.
Idealnym rozwiązaniem cieszą się także dodatkowe miejsca, takie jak palniki czy dodatkowe poziomy rusztu, które bardziej oddalone od temperatury, pozwolą grillowanym potrawom odpocząć.
![](/wiedza/gotowanie/grill/profesjonalny-grill/jcr:content/parsys/content/image.img.jpg/1542805815284.jpg)
Do dłuższego utrzymania ciepła służą nierdzewne palenisko oraz ruszt. Ciekawym przykładem są grille Big Green Egg, które nie tylko mają oryginalny design, ale także umiejętnie wykorzystują właściwości ceramiki z której są wykonane, zapewniając wydajność, wytrzymałość oraz naturalność. W ramach ciekawostki warto wspomnieć o propozycji firmy BeefEater Barbecues, która w swojej ofercie posiada najdroższy na świecie grill - wykonany ze złota.