Śniadanie z grilla
Do tej pory dania z grilla kojarzyły się wyłącznie z daniami głównymi, np. soczystymi stekami lub żeberkami w sosie barbeque. Przy czym sezon grillowy to nie tylko doskonały czas na aromatyczne mięso z rusztu na obiad, ale także świetna opcja na przygotowanie oryginalnego menu z grilla
Śniadanie jest bezsprzecznie najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dlatego warto spróbować klasyczne warianty podać w formie grillowanej. Kiełbaski z grilla nadziewane cheddarem? Grzanki z wędzonym boczkiem i jajkiem ze świeżym szczypiorkiem? Grill w ramach śniadania to zdecydowanie gastronomiczny strzał w dziesiątkę i szansa na zwrócenie uwagi gości w restauracji atrakcyjnym menu śniadaniowym. Oczekiwania konsumentów wciąż rosną - na rynku pojawił się trend breakfastarianizmu, dzięki któremu śniadania w restauracjach są dostępne dla gości przez cały dzień (time.com, „Breakfastarians Are Feeding US Restaurant Growth”).
Menu śniadaniowe ze świata
Na całym świecie kawa+croissant lub kawa+bułka to najszybsza opcja śniadaniowa i jedyna wchodząca w grę dla wszystkich spieszących się w porannym wyścigu z czasem i obowiązkami. Dlatego szefowie kuchni z różnych kontynentów wykorzystują potencjał grilla, aby przygotować oryginalne śniadania z rusztu zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko.
Brazylia
W Brazylii na śniadanie przygotowuje się najczęściej feijoadę, czyli sycącą zupę z czerwoną fasolą i różnego rodzaju mięsem, także grillowanym. Do feijoady podaje się grzanki z serem oraz szynką.
Kolumbia
Śniadanie z grilla w Kolumbii nie miałoby sensu bez arepy – placka ze słodkiej kukurydzy, podawanego z mięsem, jajkiem lub na słodko.
Anglia
Klasyczne śniadanie angielskie z grilla to pieczone kiełbaski, grzyby, tosty, pomidory, fasolka oraz jajka. Forma dania nie zmienia się, natomiast smak składników z rusztu odróżnia je od podstawowej wersji śniadania.
Japonia
Sushi z grilla to zawsze dobry pomysł. W tradycyjnym zestawie japońskim znajduje się zupa miso, sushi, pieczony łosoś, ryż oraz japoński omlet.
Turcja
Tureckie śniadanie jest jednym z najbardziej obfitych śniadań. Na restauracyjnym stole lądują oliwki, sery, dżemy, miód, tosty, ogórki, i... mięso. Głównym składnikiem jest grillowany sucuk, czyli lekko pikantna kiełbaska, w smaku przypominająca chorizo.
1 The Food People, „Food&Beverage Hot Trends 2018”, maj 2017
Zapisz się do newslettera
Już dziś zapisz się do naszego newslettera, aby być na bieżąco z informacjami ze świata gastronomii. Otrzymasz co miesiąc najświeższe przepisy, informacje o konkursach oraz inspirujących filmach i artykułach stworzonych przez szefów kuchni z całego świata. Niech nic Cię nie ominie!