Nic w kuchni nie kojarzy się z grillem tak, jak drewno. Tradycyjne, mięsne potrawy będą wyjątkowo prezentować się na drewnie. Mniejsze dania możesz podać na plastrach z drewna przygotowanego do podawania jedzenia. Na większe lepiej nada się duża prostokątna deska z litego drewna. Na niej możesz też podać zestaw dla dwóch lub więcej osób.Nic w kuchni nie kojarzy się z grillem tak, jak drewno. Tradycyjne, mięsne potrawy będą wyjątkowo prezentować się na drewnie. Mniejsze dania możesz podać na plastrach z drewna przygotowanego do podawania jedzenia. Na większe lepiej nada się duża prostokątna deska z litego drewna. Na niej możesz też podać zestaw dla dwóch lub więcej osób.
Stwórz taką aranżację talerza, która podkreśli główny, grillowany składnik dania. Estetyka podania dodatków do dania jest ważna – nie powinny jednak one odciągać wzroku od najważniejszego produktu.
Aranżując talerz możesz wykorzystać kilka różnych stylów. Przy tradycyjnych potrawach warto postawić na klasykę – wyraźny rozdział na proteiny, dodatek skrobiowy i warzywa w odpowiedniej kolejności. Jeśli natomiast chcemy do naszego grilla wprowadzić powiew świeżości, można zainspirować się stylem nordyckim: pozornie zabałaganionym, w praktyce dobrze przemyślanym pod kątem wielkości produktów i rozmieszczenia dodatków.
Wiele dań z grilla nie może obyć się bez sosu. Jak go zaprezentować? Tu liczy się tylko Twoja kreatywność. Możesz stworzyć kropki na rancie talerza lub nieregularne kleksy, możesz wypełnić nim tylko połowę talerza lub spryskać nim całą potrawę.
Od kilku lat rośnie trend podawania głównych dań w dużych misach. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w taki sposób podać dania z grilla. Świetnie sprawdzą się tutaj potrawy, które będziesz podawał na kaszy czy ryżu – te mogą stanowić wypełnienie misy, a mięso zwieńczy całość dania. Na spodzie misy można też rozlać sos, który dopełni smak grillowanych potraw.