Menu

Mięsa na przystawki i dania główne

Włoskie mięsne dania główne oraz przystawki są zdecydowanie rzadziej spotykane we włoskich lokalach niż pizza czy makaron. A szkoda! Włosi obchodzą się świetnie zarówno z mięsami, jak i z rybami i owocami morza. Ich potrawy zachowują śródziemnomorski aromat dzięki użyciu przypraw, oliwek czy kaparów oraz – oczywiście – dojrzałych na słońcu pomidorów.

Najciekawsza włoska przystawka to vitello tonnato – plastry zimnej cielęciny podawane w sosie tuńczykowym na bazie majonezu. Możesz bez obaw podać ją gościom niejedzącym laktozy.

A co z daniami głównymi? Nasi Szefowie Kuchni proponują postawić na trota al cartoccio – pstrąga pieczonego w całości w pergaminie z ziemniakami, oliwkami i kaparami. Jego urok tkwi w prostocie oraz w sposobie podania. Gość otrzymuje gorącą potrawę zawiniętą w pergamin i sam odsłania rybę, dzięki czemu uwalnia ona swój aromat dopiero przy stole.

Dla miłośników konkretnych kawałków mięs możesz przygotować osso buco – gicz cielęcą przygotowywaną wraz z kością ze szpikiem, który wytapia się podczas gotowania i nadaje mięsu wyjątkowego smaku.

Makaron bez laktozy

Włoskie makarony mogą stanowić ucztę w diecie bez laktozy. Wystarczy omijać sosy na bazie śmietany i serów oraz parmezan lub inny twardy ser, którym zwykle posypujesz danie przed podaniem.

Niekiedy wystarczą świeże składniki i oliwa z oliwek, aby stworzyć pyszne makaronowe danie – jak w przypadku naszego pappardelle z krewetkami i suszonymi pomidorami. Świetnie sprawdzą się tutaj sosy na bazie pomidorów, na przykład boloński lub puttanesca, czyli pikantny, słony sos pomidorowy z oliwkami i kaparami.

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza