Bezglutenowe śniadanie wytrawne – co podać?
Śniadanie angielskie w nowej odsłonie
Zainspiruj się tradycyjnym angielskim śniadaniem i przygotuj zestaw bezglutenowy. Mogą się w nim znaleźć: jajka sadzone, grillowanie pomidory, smażone pieczarki, chrupiący boczek lub inne wędliny oraz krokiet ziemniaczany.
Muffin jajeczny w boczku
Wyłóż formę do muffinów plastrami boczku, w środek wlej jajko z dodatkami i przyprawami, zapiecz. Wyśmienite śniadanie bez glutenu gotowe! Podawaj posypane szczypiorkiem i mieszanką sałat.
Szakszuka na tysiąc sposobów
Klasyczna szakszuka to świetny pomysł na bezglutenowe śniadanie. Jeśli znudziła Ci się jej klasyczna wersja, możesz stworzyć jej wariacje, np. meksykańską (z fasolą, kukurydzą i jalapeño) czy polską (z wiejską kiełbasą i bryndzą).
Śniadaniowa buddha bowl
Buddha bowl, czyli miska z wieloma składnikami, to wyraźny trend gastronomiczny. W wersji śniadaniowej proponujemy podać w niej jajecznicę, quinoa, pieczone bataty, guacamole i świeże warzywa.
Chcesz poznać tajniki tworzenia pożywnych, pięknych i wyśmienitych w smaku buddha bowl? Sprawdź kurs Akademii UFS "Wprowadzenie do zdrowej kuchni", gdzie zdradzamy sekrety najlepszych misek pełnych kolorów i smaków.
Śniadanie po azjatycku
Chcesz zaskoczyć swoich gości? Zaproponuj im azjatyckie śniadanie bez glutenu – jajko sadzone podane na ryżu z pikantną grillowaną wołowiną.
W tej potrawie mięso musi być naprawdę dobrze przyprawione. Użyj Przyprawy do mięs Knorr Professional, która zawiera tylko naturalne składniki i jest pozbawiona glutenu. To będzie prawdziwa uczta!
Bezglutenowe śniadanie na słodko – co podać?
Owsianka na bogato
Cóż, owsiankę potrafi zrobić każdy – ale nie każdy jest w stanie ją mistrzowsko podać. Dlatego jeśli chcesz włączyć ją do swojego śniadaniowego menu bez glutenu, postaw na odpowiednią prezentację. Wykorzystaj sezonowe i egzotyczne owoce, zioła lub przyprawy.
Pamiętaj, żeby wykorzystać certyfikowane płatki bez glutenu, gdyż tradycyjne mogą być nim zanieczyszczone.
Omlet z konfiturą i sałatką owocową
Omlet na słodko to ciekawa alternatywa dla pancake’ów. Najlepiej komponuje się z konfiturą z czerwonych owoców, dżemem pomarańczowym lub figowym. Do tego miska świeżych owoców i zdrowe śniadanie gotowe.
Gofry gryczane z kompotem z owoców kaki i lodami
Mąka gryczana świetnie nadaje się do przyrządzenia gofrów – wychodzą lekkie, puszyste i posiadają piękny bursztynowy kolor. Możesz podać je z dowolnymi owocami, sosami, a nawet lodami.
Smoothie bowl
Moda na smoothie bowl nie mija. Te miseczki wypełnione gęstym, owocowym smoothie i ozdobione świeżymi owocami, granolą, orzechami i ziarnami to dobre śniadanie bez glutenu na początek intensywnego dnia. Dobierając do nich granolę upewnij się, że nie posiada ona glutenu.
Sałatka z egzotycznych owoców
Egzotyczne owoce – mango, arbuz, marakuja, karambola czy pitaja – mogą być składnikami luksusowej sałatki na bezglutenowe śniadanie. Warto podać ją z jogurtem naturalnym.