Masa karmelowa z solą morską i orzechami włoskimi
Smak miękkiej, gęstej, słodkiej masy karmelowej (fudge) równoważy smak, konsystencja i chrupkość gorzkawych orzechów włoskich.
Chia, kokos i malina
Nasiona chia to naturalny zagęszczacz, znakomicie się nadający do deserów. Ich neutralny smak znakomicie łączy się z wyrazistym kokosem, zaś kwaskowatość malin dodaje świeżości.
Słodka kukurydza i jeżyny
Słodka kukurydza świetnie nadaje się do pieczenia. Słodycz kukurydzy dobrze kontrastuje z kwaskowatymi owocami, jak jeżyny.
Ricotta i nasiona oraz orzechy w polewie z syropu klonowego
Miękka ricotta jest niczym białe płótno, na którym można malować. Dodanie syropu klonowego, a następnie nasion i orzechów, wzbogaca jej fakturę i przydaje odrobinę pikantności.
Polenta i grzyby
Do polenty znakomicie pasują smakujące umami grzyby
smażone na klarowanym maśle.
Ryba i fermentowana kukurydza
Sfermentowana kukurydza nabiera słodko-kwaśnego smaku, który interesująco łączy się z delikatną rybą.
Miso i bakłażan
Dodanie bogatej w umami pasty miso do mięsistego pieczonego bakłażana tworzy klasyczne japońskie danie.
Pieczone warzywa, bezglutenowy owies i labneh
Upieczone warzywa korzeniowe są ciepłe, słodkie i pikantne. Doskonale się łączą ze świeżym jogurtowym serkiem labneh i zbożami o orzechowym smaku.
Zapisz się do newslettera
Już dziś zapisz się do naszego newslettera, aby być na bieżąco z informacjami ze świata gastronomii. Otrzymasz co miesiąc najświeższe przepisy, informacje o konkursach oraz inspirujących filmach i artykułach stworzonych przez szefów kuchni z całego świata. Niech nic Cię nie ominie!