![Autor: Tomasz Grabski](/dam/global-ufs/mcos/nee/poland/autorzy-artykułów-fotki/Tomasz Grabski.jpg)
![Masa karmelowa z solą morską i orzechami włoskimi Masa karmelowa z solą morską i orzechami włoskimi](/wiedza/gotowanie/alergeny-i-nietolerancje-pokarmowe/dieta-bez-glutenu/bezglutenowy_food_pairing/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice/image.img.jpg/seasalt-fudge-walnut_1.jpg)
Masa karmelowa z solą morską i orzechami włoskimi
Smak miękkiej, gęstej, słodkiej masy karmelowej (fudge) równoważy smak, konsystencja i chrupkość gorzkawych orzechów włoskich.
![Chia, kokos i malina Chia, kokos i malina](/wiedza/gotowanie/alergeny-i-nietolerancje-pokarmowe/dieta-bez-glutenu/bezglutenowy_food_pairing/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_444328992/image.img.jpg/glutenfree-coconut-raspberry-chia_1.jpg)
Chia, kokos i malina
Nasiona chia to naturalny zagęszczacz, znakomicie się nadający do deserów. Ich neutralny smak znakomicie łączy się z wyrazistym kokosem, zaś kwaskowatość malin dodaje świeżości.
![Słodka kukurydza i jeżyny Słodka kukurydza i jeżyny](/wiedza/gotowanie/alergeny-i-nietolerancje-pokarmowe/dieta-bez-glutenu/bezglutenowy_food_pairing/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_1443201076/image.img.jpg/sweetcorn-and-blackberries_1.jpg)
Słodka kukurydza i jeżyny
Słodka kukurydza świetnie nadaje się do pieczenia. Słodycz kukurydzy dobrze kontrastuje z kwaskowatymi owocami, jak jeżyny.
![Ricotta i nasiona oraz orzechy w polewie z syropu klonowego Ricotta i nasiona oraz orzechy w polewie z syropu klonowego](/wiedza/gotowanie/alergeny-i-nietolerancje-pokarmowe/dieta-bez-glutenu/bezglutenowy_food_pairing/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_617326640/image.img.jpg/ricotta-maple-glazed-seeds_1.jpg)
Ricotta i nasiona oraz orzechy w polewie z syropu klonowego
Miękka ricotta jest niczym białe płótno, na którym można malować. Dodanie syropu klonowego, a następnie nasion i orzechów, wzbogaca jej fakturę i przydaje odrobinę pikantności.
![Polenta i grzyby Polenta i grzyby](/wiedza/gotowanie/alergeny-i-nietolerancje-pokarmowe/dieta-bez-glutenu/bezglutenowy_food_pairing/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_684203469/image.img.jpg/polenta-and-mushrooms_1.jpg)
Polenta i grzyby
Do polenty znakomicie pasują smakujące umami grzyby
smażone na klarowanym maśle.
![Ryba i fermentowana kukurydza Ryba i fermentowana kukurydza](/wiedza/gotowanie/alergeny-i-nietolerancje-pokarmowe/dieta-bez-glutenu/bezglutenowy_food_pairing/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_454502192/image.img.jpg/fish-and-fermented-corn_3.jpg)
Ryba i fermentowana kukurydza
Sfermentowana kukurydza nabiera słodko-kwaśnego smaku, który interesująco łączy się z delikatną rybą.
![Miso i bakłażan Miso i bakłażan](/wiedza/gotowanie/alergeny-i-nietolerancje-pokarmowe/dieta-bez-glutenu/bezglutenowy_food_pairing/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_332457106/image.img.jpg/miso-aubergine_1.jpg)
Miso i bakłażan
Dodanie bogatej w umami pasty miso do mięsistego pieczonego bakłażana tworzy klasyczne japońskie danie.
![Pieczone warzywa, bezglutenowy owies i labneh Pieczone warzywa, bezglutenowy owies i labneh](/wiedza/gotowanie/alergeny-i-nietolerancje-pokarmowe/dieta-bez-glutenu/bezglutenowy_food_pairing/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_925265506/image.img.jpg/roasted-vegetables-and-labne_1.jpg)
Pieczone warzywa, bezglutenowy owies i labneh
Upieczone warzywa korzeniowe są ciepłe, słodkie i pikantne. Doskonale się łączą ze świeżym jogurtowym serkiem labneh i zbożami o orzechowym smaku.
Zapisz się do newslettera
Już dziś zapisz się do naszego newslettera, aby być na bieżąco z informacjami ze świata gastronomii. Otrzymasz co miesiąc najświeższe przepisy, informacje o konkursach oraz inspirujących filmach i artykułach stworzonych przez szefów kuchni z całego świata. Niech nic Cię nie ominie!