
Przygotowanie tradycyjnych deserów dla osób na diecie bezglutenowej w znaczny sposób ułatwiają dostępne mieszanki mąk o właściwościach podobnych do klasycznej mąki pszennej. Jeśli jednak nie jesteśmy zadowoleni z jakości wypieków, możemy przygotować wiele deserów, które w swoich klasycznych odsłonach nie posiadają glutenu.
Czas na bezę! Makaroniki, pavlova i daquoise
Beza zrobiona z białka jaj jest „naturalnie” bezglutenowym deserem – tak jak jej bardziej wyrafinowane odmiany.

Makaroniki
Składają się z białek, mielonych migdałów i cukru. Ich kolor zależy od dodatków i barwników, a krem od naszych preferencji.
Pamiętaj żeby dla osób na diecie bezglutenowej nie proponować kremu z ciasteczkami i innego zawierającego mąkę pszenną.

Mini pavlova
Tradycyjny tort bezowy podawany z bitą śmietaną oraz sezonowymi owocami ma wiele wariacji. Można przyrządzić na przykład pojedyncze porcje, które będą pięknie prezentować się na talerzach gości.

Tort Daquiose
Wykwintny tort bezglutenowy składający się z blatów bezy słodzonych daktylami oraz kremu kajmakowego. Zaspokoi apetyt na słodycze każdego z gości na diecie wykluczającej gluten.
Bogate kremy jako desery bez glutenu: panna cotta, flan i crème brûlée

Kremowe desery w większości nie posiadają glutenu – możesz więc podać je bez obaw swoim gościom. O które słodkości warto wzbogacić swoje menu?
- Flan – popularny deser hiszpański składający się z karmelu oraz budyniu z tłustego mleka, jajek i wanilii.
- Crème brûlée – bogaty budyń francuski ze śmietany gotowanej z wanilią, który pokrywa się grubą warstwą cukru i karmelizuje przed podaniem.
- Panna cotta – włoski przysmak będący zżelowaną śmietaną gotowaną z mlekiem, cukrem i wanilią.
Jeśli chcesz, by Twoje desery na bazie śmietany były dostępne również dla gości na diecie bez laktozy, przygotuj je z użyciem Flory Plant 31% – roślinnej alternatywy śmietany
Bierzesz pod uwagę dietetyczne wymagania gości? To świetnie! Specjalnie dla Ciebie powstał kurs „Mastering vegan cuisine”, w którym pomagamy odpowiedzieć na potrzeby osób na diecie wegańskiej. Sprawdź teraz!