![Marcin Szachowicz](/dam/global-ufs/mcos/nee/poland/autorzy-artykułów-fotki/Marcin_Szachowicz.jpg)
![Nagrzej grill do odpowiedniej temperatury. Nagrzej grill do odpowiedniej temperatury.](/wiedza/gotowanie/grill/wskazowki-i-porady-dotyczce-grillowania/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice/image.img.png/1555494948795.png)
Nagrzej grill do odpowiedniej temperatury.
Nie kładź potraw na zimnego grilla.
![Mięso na grilla, zwłaszcza grube, powinno mieć temperaturę pokojową. Mięso na grilla, zwłaszcza grube, powinno mieć temperaturę pokojową.](/wiedza/gotowanie/grill/wskazowki-i-porady-dotyczce-grillowania/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_471586277/image.img.png/1555328850085.png)
Mięso na grilla, zwłaszcza grube, powinno mieć temperaturę pokojową.
Dzięki temu szybciej upiecze się wnętrze.
![Nakładaj olej bezpośrednio na mięso zamiast na grilla. Nakładaj olej bezpośrednio na mięso zamiast na grilla.](/wiedza/gotowanie/grill/wskazowki-i-porady-dotyczce-grillowania/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_676186130/image.img.png/1555328868779.png)
Nakładaj olej bezpośrednio na mięso zamiast na grilla.
Dzięki temu mięso będzie soczyste oraz przyprawy nie przykleją się do grilla.
![Jeśli polewasz mięso sosem, zrób to przed końcem grillowania. Jeśli polewasz mięso sosem, zrób to przed końcem grillowania.](/wiedza/gotowanie/grill/wskazowki-i-porady-dotyczce-grillowania/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_2031200622/image.img.png/1555328895675.png)
Jeśli polewasz mięso sosem, zrób to przed końcem grillowania.
Inaczej sos, zwłaszcza jeśli posiada cukier, może się spalić.
![Kotlety do burgerów pęcznieją na środku. Kotlety do burgerów pęcznieją na środku.](/wiedza/gotowanie/grill/wskazowki-i-porady-dotyczce-grillowania/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_1215247460/image.img.png/1555328918150.png)
Kotlety do burgerów pęcznieją na środku.
Aby tego uniknąć i uzyskać płaski kotlet, przed grillowaniem wbić w środek kciuk lub spód łyżki.
![Nie marynuj mięsa dłużej niż 2 godziny. Nie marynuj mięsa dłużej niż 2 godziny.](/wiedza/gotowanie/grill/wskazowki-i-porady-dotyczce-grillowania/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_1504287579/image.img.png/1555328946647.png)
Nie marynuj mięsa dłużej niż 2 godziny.
Zwłaszcza jeśli marynata zawiera ananasa lub papaję, których enzymy sprawiają, że mięso staje się gąbczaste.
![Po zdjęciu mięsa z grilla odczekaj 10 minut przed podaniem. Po zdjęciu mięsa z grilla odczekaj 10 minut przed podaniem.](/wiedza/gotowanie/grill/wskazowki-i-porady-dotyczce-grillowania/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_1057375761/image.img.png/1555329006276.png)
Po zdjęciu mięsa z grilla odczekaj 10 minut przed podaniem.
Dzięki temu mięso będzie lepsze w smaku.
![Nie marnuj czasu na namaczanie drewnianych patyczków do szaszłyków chwilę przed przygotowaniem. Nie marnuj czasu na namaczanie drewnianych patyczków do szaszłyków chwilę przed przygotowaniem.](/wiedza/gotowanie/grill/wskazowki-i-porady-dotyczce-grillowania/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_608454351/image.img.png/1555329102446.png)
Nie marnuj czasu na namaczanie drewnianych patyczków do szaszłyków chwilę przed przygotowaniem.
Namocz dużą ilość i zamroź na później.