Zdrowsze rozwiązania w zakresie żywienia
Poznaj praktyczne wskazówki, dzięki którym zmodyfikujesz swoje menu tak, aby serwowane dania były zdrowsze i ciekawsze.
Istnieje mnóstwo sposobów, z których możesz skorzystać, aby dania z Twojego menu były zdrowsze. W tym artykule omówimy kilka popularnych rozwiązań, które ułatwią Ci komponowanie nie tylko smacznych, ale i zdrowych posiłków dla Twoich gości.
Czytanie etykiet
Etykiety zawierają wiele cennych informacji na temat produktu, w tym te dotyczące jego wartości odżywczych. Warto wiedzieć, jak właściwie czytać etykiety i przekazywać informacje na temat składników odżywczych gościom, ponieważ może to zachęcić ich do wybierania zdrowszych opcji.
- Dobrze poznaj skład i wartości odżywcze używanych produktów, aby móc odpowiadać na ewentualne pytania gości.
- Skorzystaj z informacji o wartościach odżywczych, aby tworzyć zbilansowane, urozmaicone i zdrowsze dania.
- Określ potencjalne alergeny i wyróżnij je w menu, tak aby goście mieli ich pełną świadomość.
- Zaplanuj jadłospisy odpowiadające na konkretne potrzeby gości, którzy muszą przestrzegać konkretnej diety, na przykład niskosodowej, niskotłuszczowej, niskocholesterolowej czy niskokalorycznej.
Cechy zdrowych posiłków
Dowiedz się, czym charakteryzują się zdrowe posiłki i wykorzystaj tę wiedzę, aby skomponować jeszcze lepsze menu dla swojej restauracji. Zdrowe posiłki powinny:
- być pełne dobrych składników odżywczych,
- mieć zbilansowane wartości odżywcze,
- zawierać zalecane ilości składników odżywczych,
- zawierać różnorodne składniki pochodzące z różnych źródeł.
Zdrowsze techniki gotowania
Wiesz już, co wyróżnia zdrowe posiłki. Czas przyjrzeć się zdrowym metodom obróbki, które możesz zastosować.
- Gotowanie na parze — nie wymaga użycia tłuszczu i pomaga zachować składniki odżywcze.
- Gotowanie w wodzie — nie wymaga użycia tłuszczu, dzięki czemu nie zwiększa kaloryczności posiłków.
- Poszetowanie — metoda przyrządzania naturalnie delikatnych produktów, takich jak jaja, ryby i warzywa, bez użycia tłuszczu.
- Smażenie metodą sauté lub stir-fry — doskonała alternatywa dla smażenia w głębokim tłuszczu. Zachowywane są właściwości odżywcze oraz naturalny kolor składników, dzięki czemu potrawa wygląda bardziej apetycznie.
- Grillowanie — niskotłuszczowa metoda przyrządzania mięs, która umożliwia wytopienie tłuszczu w procesie obróbki. Należy tylko uważać, aby nie przypalić mięsa, ponieważ spożywanie zwęglonych produktów może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwory.
Zdrowsze przyprawianie
Oto lista zdrowszych przypraw, których możesz użyć w trakcie gotowania.
- Owoce, miód, syrop klonowy – bardziej odżywcze źródła naturalnie występujących cukrów.
- Aromatyczne składniki (cebula, czosnek, imbir) – dodają smaku bez konieczności używania nadmiaru soli.
- Prażone przyprawy, orzechy, pestki – dodają daniom smaku i aromatu.
- Oliwy smakowe – zdrowsza alternatywa dla masła.
- Octy smakowe, na przykład cytrusowe – świeży, wyrazisty smak zmniejsza chęć sięgnięcia po sól.
Zdrowe kompozycje na talerzu
Zdrowe jedzenie to nie tylko witaminy i minerały w nim zawarte — to też kwestia odpowiedniego zbilansowania posiłku. Oto kilka rad, jak dobierać porcje składników, aby danie było jak najzdrowsze.
- Upewnij się, że na talerzu znajdują się w odpowiednich proporcjach pełne ziarna, zdrowe białko oraz warzywa i owoce.
- Zmniejsz porcje składników skrobiowych na rzecz większej ilości surówek.
- Ogranicz ilość sosu w podawanych daniach.
Co jeszcze możesz zrobić?
Wiesz już, jak serwować zbilansowane posiłki pełne składników odżywczych, witamin i minerałów. A co możesz zrobić, by promować zdrowe jedzenie w swojej restauracji:
- Używaj świeżych, odżywczych produktów.
- Zaprzyjaźnij się z produktami organicznymi.
- Używaj mniej dodatków do żywności.
- Wprowadź do menu różne zdrowe zestawy.
- Zachęcaj klientów do próbowania zdrowszych opcji za pomocą akcji promocyjnych.
- Przedstawiaj zdrowe jedzenie jako opcję premium.
Podobne artykuły
Co otrzymujesz:
- Dostęp do treści premium
- Najświeższe trendy, inspiracje i porady kulinarne
- Darmowe, krótkie filmiki szkoleniowe bez reklam dla Szefów Kuchni