Jeśli chcemy być zdrowi, odżywianie odkrywa kluczową rolę. To dlatego przygotowaliśmy przegląd składników, które zawierają cenne witaminy i minerały pozwalające utrzymać układ odpornościowy w dobrej kondycji. Wyróżnij je w swoim menu — w czasie izolacji goście będą zwracać szczególną uwagę na składniki, które wzmocnią ich organizm.
Układ odpornościowy potrzebuje witamin (A, C, D, B6, B12), żelaza, cynku, kwasu foliowego, miedzi i selenu.
Źródła witamin i minerałów wspierających funkcjonowanie układu odpornościowego
Witamina A
- Bataty
- Jarmuż
- Szpinak
- Moringa
- Botwina
- Wodorosty
- Kapusta chińska
- Rukiew wodna
Cynk
- Wspięga wężowata
- Fasola adzuki
- Soja
- Sorzycha ziemna
- Nasiona konopi
- Soczewica
- Bób
- Dziki ryż
- Fasola mung
- Nasiona sezamu
- Czarna fasola
- Fonio
- Pszenica kamut
Witamina C
- Jarmuż
- Czerwona kapusta
- Korzeń lotosu
- Moringa
- Kapusta chińska
- Rukiew wodna
- Fasola marama
- Korzeń pietruszki
- Wodorosty
- Bataty
- Botwina
- Biała rzodkiew
- Szpinak
- Kwiaty dyni
- Kłębian kątowaty
- Okra
- Rapini
- Kalafior
Woda również jest niezbędna do życia. Dopilnuj więc, aby Twoi goście byli dobrze nawodnieni. Rozważ postawienie na stołach karafek z darmową wodą.
Niektóre badania sugerują też, że picie herbaty może mieć korzystny wpływ na układ odpornościowy, ponieważ poprawia ona stan flory bakteryjnej i podnosi odporność na infekcje i przeziębienia. Ziołowe herbaty powinny być wyraźnie zaakcentowane w Twoim menu.
Składniki herbat, które wzmacniają odporność:
- Dzika róża
- Imbir
- Kurkuma
- Lipa
- Czarny bez
- Jeżówka
Promowanie przepisów w mediach społecznościowych
Przykład: opublikuj zdjęcie swojego dania z podpisem: „W tym przepisie główną rolę odgrywa kalafior. Jest bogatym źródłem witaminy C, znanej ze swojego dobroczynnego wpływu na układ odpornościowy. Zamów teraz za pośrednictwem [tu wstaw nazwę swojego partnera obsługującego dostawy]. #odporność”
O tym, jak promować działania restauracji w mediach społecznościowych, przeczytasz w sekcji Marketing restauracji.