Rodzaje składników odżywczych
Dowiedz się więcej na temat makro- i mikroelementów i sprawdź, dlaczego są niezbędne dla zachowania dobrego zdrowia.
Składniki odżywcze dzielą się na makro- i mikroelementy. Makroelementy muszą być spożywane w dużych ilościach i są niezbędne w procesach energetycznych umożliwiających wykonywanie codziennych czynności. Mikroelementy są potrzebne w małych ilościach i mają konkretną rolę do spełnienia. Oto przykłady makro- i mikroelementów.
Makroelementy
- Węglowodany
- Białka
- Tłuszcze
- Woda
Mikroelementy – witaminy
Witaminy to ważne składniki odżywcze, które możesz dodać do swoich dań, aby zaoferować gościom zdrowe opcje. Poniżej znajdziesz listę różnych witamin, opis ich właściwości i przykładowe produkty, które je zawierają.
-
Witamina Funkcja Przykładowe produkty Witamina A Dobry wzrok i rozwój komórek organizmu Bataty, mango, jaja Witamina B1 Metabolizm energetyczny i sprawne funkcjonowanie układu nerwowego Tuńczyk, pełne ziarna, wieprzowina
Witamina B2 Metabolizm energetyczny i dobry wzrok
Grzyby, pełne ziarna, mleko Witamina B3 Metabolizm energetyczny Pełne ziarna, mleko, jaja, mięso
Witamina B5 Metabolizm energetyczny Grzyby, awokado, wołowina, drób Witamina B6 Synteza białek i budowa komórek
Zielone warzywa liściaste, owoce, ryby Witamina B7 Metabolizm energetyczny Orzechy, żółtka jaj, wątroba, ryby
Witamina B9
Synteza białek i budowa komórek
Zielone warzywa liściaste, warzywa strączkowe, wątroba
Witamina B12 Synteza białek i budowa komórek
Jagnięcina, ostrygi, sardynki Witamina C
Odporność oraz powstawanie kolagenu w skórze
Cytrusy, truskawki, pomidory, ziemniaki Witamina D Utrzymywanie odpowiedniego poziomu wapnia i fosforu we krwi Tłuste ryby, tłuszcze z wątroby ryb, jaja Witamina E
Przeciwutleniacz Orzechy, zielone warzywa liściaste, ryby
Witamina K
Krzepnięcie krwi Szpinak, zielone warzywa liściaste
Mikroelementy – minerały
Minerały to substancje nieorganiczne. Są budulcem kości, zębów, tkanek miękkich, mięśni, krwi i komórek nerwowych. Poniżej znajdziesz listę różnych minerałów, opis ich funkcji i przykładowe produkty, które je zawierają.
-
Minerał Funkcja
Przykładowe produkty Wapń Zdrowe kości, prawidłowe ciśnienie krwi, praca mięśni Brokuły, nabiał, łosoś Chlorki Utrzymują prawidłową równowagę płynów i elektrolitów
Soda oczyszczona, chleb, ser, jaja
Chrom
Metabolizm węglowodanów Ser, ryby, mięso Miedź
Nośnik elektronów Kakao, podroby, owoce morza
Fluor
Zdrowe kości i zęby
Podroby, warzywa strączkowe, orzechy Żelazo Składnik hemoglobiny, nośnik tlenu we krwi
Zboża, chleb, żółtka jaj, ryby, owoce
Magnez Aktywność mięśniowa, metabolizm tłuszczów, białek i węglowodanów Brązowy ryż, kakao, owoce morza, warzywa
Mangan Funkcje mózgu, metabolizm, tworzenie białek i kości Owoce, warzywa, orzechy Molibden Rozpad puryny i tworzenie kwasu moczowego
Groch, chleb, ziarna, orzechy Fosfor Zdrowe kości i zęby Banany, cytrusy, mięso, mleko
Potas Utrzymanie prawidłowej równowagi płynów i elektrolitów
Banany, cytrusy, ziemniaki Selen Przeciwutleniacz Nabiał, owoce, ryby Sód Utrzymanie prawidłowej równowagi płynów i elektrolitów
Mleko, sól, szpinak Cynk Odczuwanie smaku
Czerwone mięso, owoce morza, warzywa strączkowe
Podobne artykuły
Co otrzymujesz:
- Dostęp do treści premium
- Najświeższe trendy, inspiracje i porady kulinarne
- Darmowe, krótkie filmiki szkoleniowe bez reklam dla Szefów Kuchni