Dowiedz się więcej na temat makro- i mikroelementów i sprawdź, dlaczego są niezbędne dla zachowania dobrego zdrowia.
Składniki odżywcze dzielą się na makro- i mikroelementy. Makroelementy muszą być spożywane w dużych ilościach i są niezbędne w procesach energetycznych umożliwiających wykonywanie codziennych czynności. Mikroelementy są potrzebne w małych ilościach i mają konkretną rolę do spełnienia. Oto przykłady makro- i mikroelementów.
Witaminy to ważne składniki odżywcze, które możesz dodać do swoich dań, aby zaoferować gościom zdrowe opcje. Poniżej znajdziesz listę różnych witamin, opis ich właściwości i przykładowe produkty, które je zawierają.
Witamina | Funkcja | Przykładowe produkty |
Witamina A | Dobry wzrok i rozwój komórek organizmu | Bataty, mango, jaja |
Witamina B1 | Metabolizm energetyczny i sprawne funkcjonowanie układu nerwowego | Tuńczyk, pełne ziarna, wieprzowina |
Witamina B2 | Metabolizm energetyczny i dobry wzrok |
Grzyby, pełne ziarna, mleko |
Witamina B3 | Metabolizm energetyczny | Pełne ziarna, mleko, jaja, mięso |
Witamina B5 | Metabolizm energetyczny | Grzyby, awokado, wołowina, drób |
Witamina B6 | Synteza białek i budowa komórek |
Zielone warzywa liściaste, owoce, ryby |
Witamina B7 | Metabolizm energetyczny | Orzechy, żółtka jaj, wątroba, ryby |
Witamina B9 |
Synteza białek i budowa komórek |
Zielone warzywa liściaste, warzywa strączkowe, wątroba |
Witamina B12 | Synteza białek i budowa komórek |
Jagnięcina, ostrygi, sardynki |
Witamina C |
Odporność oraz powstawanie kolagenu w skórze |
Cytrusy, truskawki, pomidory, ziemniaki |
Witamina D | Utrzymywanie odpowiedniego poziomu wapnia i fosforu we krwi | Tłuste ryby, tłuszcze z wątroby ryb, jaja |
Witamina E |
Przeciwutleniacz | Orzechy, zielone warzywa liściaste, ryby |
Witamina K |
Krzepnięcie krwi | Szpinak, zielone warzywa liściaste |
Minerały to substancje nieorganiczne. Są budulcem kości, zębów, tkanek miękkich, mięśni, krwi i komórek nerwowych. Poniżej znajdziesz listę różnych minerałów, opis ich funkcji i przykładowe produkty, które je zawierają.
Minerał | Funkcja |
Przykładowe produkty |
Wapń | Zdrowe kości, prawidłowe ciśnienie krwi, praca mięśni | Brokuły, nabiał, łosoś |
Chlorki | Utrzymują prawidłową równowagę płynów i elektrolitów |
Soda oczyszczona, chleb, ser, jaja |
Chrom |
Metabolizm węglowodanów | Ser, ryby, mięso |
Miedź |
Nośnik elektronów | Kakao, podroby, owoce morza |
Fluor |
Zdrowe kości i zęby |
Podroby, warzywa strączkowe, orzechy |
Żelazo | Składnik hemoglobiny, nośnik tlenu we krwi |
Zboża, chleb, żółtka jaj, ryby, owoce |
Magnez | Aktywność mięśniowa, metabolizm tłuszczów, białek i węglowodanów | Brązowy ryż, kakao, owoce morza, warzywa |
Mangan | Funkcje mózgu, metabolizm, tworzenie białek i kości | Owoce, warzywa, orzechy |
Molibden | Rozpad puryny i tworzenie kwasu moczowego |
Groch, chleb, ziarna, orzechy |
Fosfor | Zdrowe kości i zęby | Banany, cytrusy, mięso, mleko |
Potas | Utrzymanie prawidłowej równowagi płynów i elektrolitów |
Banany, cytrusy, ziemniaki |
Selen | Przeciwutleniacz | Nabiał, owoce, ryby |
Sód | Utrzymanie prawidłowej równowagi płynów i elektrolitów |
Mleko, sól, szpinak |
Cynk | Odczuwanie smaku |
Czerwone mięso, owoce morza, warzywa strączkowe |
Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego. Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego. Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego. Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego.