Urządzenie do gotowania sous vide
To najprostsze rozwiązanie. Zakup urządzenia do sous vide, które posiada wbudowany termostat i jest szczelnie zamykane pozwoli nam bez większego wysiłku przygotowywać posiłki metodą sous vide.
Wybierając urządzenie należy zwrócić uwagę na zakres temperatur, precyzję termostatu oraz na zużycie energii elektrycznej.
Cyrkulator sous vide
Jeśli nie chcemy inwestować w urządzenie do gotowania w niskiej temperaturze, możemy kupić cyrkulator sous vide. Jego zadaniem jest dokładne kontrolowanie temperatury podgrzewanego płynu przy jednoczesnej cyrkulacji wody, co możliwe jest dzięki wmontowanej pompce.
Przed zakupem cyrkulatora sous vide należy sprawdzić, jaka jest precyzja termostatu oraz do jakiej wielkości garnka został przystosowany.
Wanna
Wanna powinna być wykonana z materiału, który – w porównaniu z metalem – łatwiej utrzymuje stabilną temperaturę. Charakteryzuje się lepszą izolacją, dzięki czemu zużywa mniej energii elektrycznej niż tradycyjny garnek.
Kulki izolacyjne
Kulki izolacyjne to wygodny gadżet. Ponieważ gotowane próżniowo składniki unoszą się, kulki izolacyjne pomagają utrzymać je pod powierzchnią wody. Jednocześnie zatrzymują one ciepło poprzez zablokowanie parowania.
Pakowarka próżniowa
Pakowarka próżniowa wysysa powietrze z plastikowych woreczków i szczelnie zgrzewa ich zamknięcie.
Wybierając pakowarkę, należy sprawdzić nie tylko podstawowe parametry, ale także informację, do jakiej grubości folii jest przystosowana, jak długa jest listwa zgrzewająca oraz ilość zgrzewów.
O technice sous vide dowiesz się więcej w artykule Gotowanie Sous vide – Co to jest? Temperatury i czas przygotowania mięs oraz ryb.