Ile gotować jajko w koszulce?
Jak długo gotować jajko w koszulce? Wszystko zależy od oczekiwanych efektów.
- 2 minuty: płynne żółtko i półpłynne białko
- 3 minuty: płynne żółtko i ścięte białko
- 4 minuty: częściowo płynne żółtko i ścięte białko
Ocet i sól w jajkach w koszulce
Lekko posolona woda do przygotowania jajek w koszulce wydobędzie charakterystyczny smak jajka.
Podczas przygotowania jajka poche należy pamiętać o dodaniu octu. Dzięki kwaśnemu środowisku białko szybciej się ścina, co pozwala na utworzenie idealnego kształtu jajka.
Proporcje octu do wody powinny wynosić 2 łyżki octu 10% na 1 litr wody.
Jakość jajek ma kluczowe znaczenie
Aby uzyskać idealny kształt jajka w koszulce, konieczny jest wybór jak najświeższego jajka. Świeże jajka mają gęstsze białko, które lepiej ścina się w kontakcie z wodą i tworzy idealny kształt.
Starsze jajka mają luźniejsze, bardziej wodniste białka. Nie ścinają się one w ładny sposób, rozlewając się podczas gotowania.
Temperatura wody a jajko w koszulce
Czy Twoje jajka w koszulce mają tendencję do formowania się w nieregularne kształty, „pienienia się” lub tworzenia białkowych „nitek”? Mogą być tego dwie przyczyny.
- Za zimna woda. Jeśli białko zbyt długo się wiąże, może rozlać się w wodzie.
- Intensywnie wrząca woda. Wrząca woda sprawia, że białko pieni się zanim zdąży się ściąć.
Idealna woda do gotowania jajek w koszulce to woda tuż przed osiągnięciem momentu wrzenia – wystarczająco gorąca, by białko mogło się ściąć i wystarczająco spokojna, aby uzyskać idealny kształt.
Umieszczanie jajka w wodzie
Nigdy nie wbijaj jajka bezpośrednio do wody! Najpierw wlej je do ramekinu lub małej miseczki. Dzięki temu unikniesz sytuacji, w której jajko zbyt szybko wpada do wody i rozpływa się w niej.
Podgrzej wodę do momentu wrzenia, mieszaj zdecydowanym ruchem do wytworzenia wiru i powoli wlej w jego środek jajko z miseczki.
Ugotowane jajko warto odcedzić na ręczniku papierowym, aby woda nie dostała się do dania. Jeśli z Twojego białka uformowały się „nitki”, możesz je odciąć nożyczkami lub nożem.
Jak podać jajko w koszulce?
Oto kilka inspiracji, do jakich potraw możesz dodać jajko poche.
- Kanapki i tosty – na przykład tost z awokado i jajkiem poche lub kanapce z blanszowanym szpinakiem, szynką parmeńską i jajkiem poche
- Sałatki – na przykład mieszanka sałat z indykiem, burakiem i lekkim Sosem sałatkowym klasyczny Knorr 100% naturalnych składników
- Zupy – na przykład żurek w nowoczesnej odsłonie z użyciem Żurku Knorr