
Carbonara z solonym jajkiem
Potrzebne będą solone kacze jaja, kupione lub własnego wyrobu. Wkładamy dwa żółtka i trzy całe jaja do miksera razem z tartym serem i czarnym pieprzem. Zmiksowane razem stanowią znakomitą bazę sosu carbonara.
Aioli z wędzonym żółtkiem
Mieszamy majonez z czosnkiem i wędzonymi żółtkami. Dodajemy zioła i przyprawy wedle uznania, np. wędzoną paprykę. Znakomity dip do ryb i przekąsek.
Pizza z konfitowanym żółtkiem
Posypujemy pizzę warzywami jak brokuł gałązkowy zwany dzikim, anchois, a po wyjęciu pizzy z pieca dodajemy konfitowane żółtka.
Japońskie tsukune z sosem tare z suszonego żółtka
Japońskie danie z pulpecików drobiowych – tsukune – podawane jest zazwyczaj z sosem tare. Aby sos tare był jeszcze smaczniejszy, dodaj na dwie godziny przed podaniem żółtko.