Menu

Mleczko kokosowe, które powstaje z rozdrobnionego miąższu owocu i wody  można uznać za azjatycki odpowiednik naszej śmietanki czy mleka krowiego.  

Mleko kokosowe – niezastąpione w kuchni azjatyckiej

W orientalnej kuchni dodaje się je praktycznie do wszystkiego. Łagodzi smak ostrych przypraw, zagęszcza sosy i nadaje im kremowej konsystencji. Curry i tajska zupa wręcz nie mogą się bez niego obejść. Świetnie sprawdza się też w koktajlach i słodkich deserach (daje się nawet ubijać jak śmietanka!). Można więc bez obaw dodawać je do każdego orientalnego dania. Ale czy to znaczy, że trzeba się do tego ograniczać? Absolutnie nie!              

Czy mleko kokosowe jest zdrowe?

Ponieważ mleczko kokosowe słynie ze swych prozdrowotnych właściwości, można potraktować je jako doskonałą alternatywę dla mleka krowiego i dodawać do wielu europejskich potraw. Jest podstawowym naturalnym źródłem średniołańcuchowych trójglicerydów, czyli tłuszczów, które przyśpieszają przemianę materii i działają przeciwzapalnie. Sportowcy je kochają, bo ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej i wspomaga przyrost masy mięśniowej. To także dobre źródło witamin oraz składników mineralnych. Ma również właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Po dania, w których mleko krowie zostało zastąpione mleczkiem kokosowym, chętnie sięgną weganie oraz osoby z nietolerancją laktozy czy alergią na białko mleka krowiego.



Mleko kokosowe – jakie wybrać?

Gotowy produkt kupuje się w formie płynnej (w puszce lub kartonie) albo sypkiej. Mleko kokosowe w proszku jest jednak często oceniane jako praktyczniejsze w użyciu, bo można szybko uzyskać odpowiednią konsystencję, dodając więcej lub mniej produktu. 

Polecany produkt

Mleczko kokosowe w proszku Knorr

00:14

Znajdź więcej porad i ciekawostek o KUCHNIACH ŚWIATA

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza