Menu

Szybkie przekąski na sylwestra

Dla wielu szefów kuchni w przygotowywaniu menu na imprezę liczy się szybkość, zwłaszcza w czasach konieczności optymalizacji kosztów oraz coraz większej trudności z pozyskaniem wykwalifikowanych pracowników. Oto kilka inspiracji na błyskawiczne przekąski.

Proste sałatki na sylwestra

Wielu gości podczas imprezy sylwestrowej preferuje dania, które zna i lubi od lat. Właśnie dla nich dobrze jest posiadać jedną tradycyjną pozycję, na przykład sałatkę jarzynową czy sałatkę ziemniaczaną z ogórkiem kiszonym i jajkiem. Warto zadbać o wysoką jakość składników, zwłaszcza o niezawodny majonez do sałatek.

Sałatka sylwestrowa, przekąska przygotowana na bazie majonezu Hellmann’s

Miłośnikom ciekawszych, choć wciąż klasycznych smaków, możemy zaserwować sałatkę z brokułem i kurczakiem lub fetą, a także sałatkę nicejską z tuńczykiem, jajkami gotowanymi na twardo, ziemniakami i fasolką szparagową. Dla poszukiwaczy nowych smaków i oryginalnych połączeń możemy przygotować sałatkę z pieczonymi batatami i granatem, sałatkę z gruszką i grillowanym serem halloumi czy azjatycką sałatkę z fasolki szparagowej, azjatyckich grzybów i piklowanej czerwonej cebuli z sezamowym dressingiem.

Przekąski na sylwestra z ciasta francuskiego

Gotowe ciasto francuskie to wyjątkowo wdzięczny produkt, który możemy szybko wykorzystać, by upiec lubiane przez gości przekąski. Liczy się tu nie tylko nadzienie, ale też kształt wypieku. Oto kilka przykładowych:

  • Twisty z serami (doskonałe też do zup kremów), oliwkami czy chorizo
  • Choinki nadziane na wykałaczkę
  • Ślimaczki z serami, szpinakiem, szynką i suszonymi pomidorami
  • Paszteciki z mięsem, szpinakiem z fetą czy kapustą kiszoną
  • Łódeczki z mieszanką serów, pastą z suszonych pomidorów czy tuńczykiem
  • Kwadraty z łososiem i kremem śmietankowym
  • Koła à la pizza

Zimne przekąski na sylwestra

Zimne przekąski mają tę przewagę nad ciepłymi, że można przygotować je dzień przed imprezą sylwestrową (a niektóre nawet wcześniej!) i w ten sposób rozłożyć pracę.

Dobrą propozycją są wszelkie terriny, zwłaszcza terrina z łososia czy terrina wieprzowa z pistacjami. Możemy podawać je w plastrach z krakersem lub pieczywem oraz różyczkami z Majonezu do dekoracji Hellmann’s, który długo zachowuje stabilność i świeżość.

Zimne przekąski na sylwestra w wydaniu cateringowym na paterze, ozdobione majonezem dekoracyjnym Hellmann’s.

Rośnie moda na kule z wędzonego łososia nadziewane kremowym serkiem lub ryżem doprawionym jak do sushi, frittatę czy ziemniaczaną tortillę oraz daktyle nadziewane serem pleśniowym i orzechami włoskimi.

Specjalne miejsce na stole warto zostawić dla przekąsek na pieczywie, takich jak włoskie crostini à la caprese, z ricottą i suszonymi pomidorami czy kremowym serkiem z łososiem. Możemy zaproponować też gościom dakos, kreteńską przystawkę z pieczywa, pulpy z pomidorów, sera feta i ziół.

Przekąski na sylwestra na ciepło

Przekąski na ciepło to jedna z obowiązkowych propozycji, zwłaszcza na początku lub zaraz po północy. Na co postawić?

Ciepłe sylwestrowe przekąski w stylu street food

Podczas sylwestrowego świętowania goście coraz chętniej spożywają potrawy z kuchni ulicznej. To nie oznacza, że jesteśmy skazani na kulinarną nudę! Jak możemy odświeżyć klasyczne street foodowe dania?

  • Krążki cebulowe możemy przed smażeniem nadziać guacamole lub serem, zamrozić, panierować i dopiero wtedy usmażyć.
  • Klasyczne skrzydełka z kurczaka możemy podać z glazurą chili czy teriyaki, albo zamiast mięsa postawić na skrzydełka z boczniaków.
  • Frytki warto podać z ciekawymi sosami, na przykład sriracha mayo, mango-chili czy jak w naszym przepisie z wędzonym majonezem chipotle.

Aby otrzymać lżejsze i zdrowsze sosy majonezowe, możesz skorzystać z Majonezu Yofresh Hellmann’s z dodatkiem jogurtu, który zawiera o 58% mniej kalorii niż klasyczny majonez dekoracyjny.

Sylwestrowe przekąski inspirowane kuchniami świata

Drugim pomysłem na ciepłe przekąski jest zainspirowanie się kuchniami świata.

Souvlaki

Souvlaki

Te greckie szaszłyki z niedużych kawałków mięsa doprawia się cytryną, czosnkiem i ziołami, dzięki czemu smakują świeżo i przywodzą wspomnienia z śródziemnomorskich wakacji. Najlepiej podawać je solo lub z sosem tzatziki.

Tandoori paneer tikka

Tandoori paneer tikka

Choć najpewniej nie posiadasz pieca tandoori, wciąż możesz przygotować pieczony ser paneer oraz warzywa w swojej kuchni. Kluczowa będzie tu marynata z mąki z ciecierzycy, jogurtu i mieszanki oryginalnych indyjskich przypraw.

Sataj

Sataj

Tym razem szaszłyki z Indonezji. Ich wyjątkowość polega na marynacie, która składa się z trawy cytrynowej, czosnku i szalotki, kolendry, kurkumy i miodu. Serwuj z pikantnym sosem orzechowym.

Empanada

Empanada

Te wywodzące się z Argentyny nieduże pierożki nadziewa się dobrze doprawionym mięsem, a następnie smaży do uzyskania złotego koloru. Doskonałe z kwaśną śmietaną czy guacamole.  Sprawdź nasz przepis na empanadas.

Wege przekąski na sylwestra

Pozycje bezmięsne stały się obowiązkowe w menu imprezowym. Pisaliśmy o tym już w artykule „Wegetariański sylwester lub sylwester bez alergenów? Podpowiadamy, jak to zrobić”. Tutaj przedstawiamy przekąski, które zasmakują zarówno miłośnikom kuchni wegetariańskiej, jak i mięsożercom.

Pozycją obowiązkową są kawałki smażonego sera: albo tradycyjnie czeskie podawane z sosem tatarskim, albo kuleczki małej mozzarelli usmażonej na złoto. Innym pomysłem są nuggetsy, których bezmięsna wersja jest niemal nieodróżnialna od klasycznej. Jeśli przygotujemy do nich sosy na Majonezie wegańskim Hellmann’s, możemy serwować je gościom na diecie wegańskiej.

Doskonałą sylwestrową przekąską są koreczki. W wersji bezmięsnej możemy przygotować je korzystając z twardych serów lub mini kulek mozzarelli, małych pomidorków, piklowanych warzyw i grzybów, świeżych ziół, a nawet mięsnych w smaku i konsystencji Jak Klopsików The Vegetarian Butcher.

Wszystkożercy polubią się też z mini pizzami w wersji wegetariańskiej, na przykład z grillowanymi warzywami, oliwkami i karczochami czy pikantnymi plastrami Jak Pepperoni The Vegetarian Butcher o smaku oraz zapachu łudząco podobnymi do oryginalnej włoskiej kiełbasy.

Wegetariańska pizza z bezmięsnym pepperoni w formie sylwestrowej przekąski.

Jak spakować przekąski w cateringu?

Przygotowując się do pakowania zamówień na wynos powinniśmy mieć na uwadze dwie rzeczy: zadbanie o stabilne opakowania, w których nasze potrawy zachowają pożądaną formę nawet podczas transportu w bagażniku oraz skrupulatne wyliczenie kosztów opakowań i dodanie ich do usługi, co pozwoli nam nie pomniejszyć dochodów. Więcej porad dotyczących przygotowywania imprezy sylwestrowej z zyskiem znajdziesz tutaj.

Aby zadbać o bezpieczeństwo w transporcie, dobrze jest stosować zgrzewarkę, która jest w takich sytuacjach niezawodna. Innym rozwiązaniem jest wybór papierowych pojemników z ciasnymi wieczkami oraz dodatkowe zabezpieczenie folią.

Małe przekąski świetnie prezentują się (i bezpiecznie transportują) w opakowaniach do sushi; do większych natomiast można wykorzystać nawet pojemniki cukiernicze, na przykład na wysokie ciasto czy tort.

Częstym wyzwaniem jest zapakowanie sosów, posypek i garniszy do przekąsek. Możemy wykorzystać do tego pojemniki dressingowe, pojemniki dzielone na trzy (jak do surówek), a nawet słoiki, co jest nie tylko ekologiczną opcją, ale może też oznaczać powrót gości do naszego lokalu. Wystarczy poprosić ich o zwrot słoików i zaproponować zniżkę lub małą przekąskę w ramach rekompensaty.

Więcej pomysłów na imprezowe przekąski znajdziesz w artykule Przekąski na imprezy i finger food.

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza