Motyw przewodni – in&out
Podczas organizacji takiego wydarzenia warto pamiętać o tym, aby unikać standardowych schematów i przygotować imprezę, która nie tylko zaskoczy Twoich gości, ale będzie najlepszą ze wszystkich dotychczas. Oryginalny temat może być wyzwaniem, ale nie musi. Motywy w stylu: postaci z bajek lub zwierzęta czy tradycyjny bal maskowy nie robią już wrażenia i są wyeksploatowane, dlatego dobrze jest poszukać inspiracji i wykorzystać obowiązujące trendy. Dekoracje, właściwa oprawa muzyczna i adekwatne menu to klucz do doskonałej zabawy.
W trendach karnawałowych na rok 2018 przywołuje się black&white party, imprezę filmową na wzór rozdania Oscarów lub nieśmiertelne pin-up, nawiązujące do lat 40. w Ameryce. Impreza black&white może mieć charakter elegancki, gdzie obowiązuje formalny dress code lub zupełnie odwrotnie, na luzie. Na stołach czarne obrusy, biała zastawa i sztućce lub w odwrotnej konfiguracji.
Impreza filmowa to już obowiązkowy czerwony dywan, białe obrusy i złote elementy zastawy na stołach. Z kolei stylizacja pin-up opiera się na papierowych słomkach, pastelowych kolorach i groszkach.
* film party:
- spaghetti bolognese z pulpetami, świeżą bazylią i pecorino
- boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku z wędzonym boczkiem i serowymi grzankami
- bliny gryczane z kawiorem i musem z kwaśnej śmietany.
* pin-up party:
- miniburgery z kotletem wołowym, konfiturą z czerwonej cebuli, piklami oraz sosem BBQ
- reuben sandwich, czyli kanapka z kapustą, serem szwajcarskim, peklowaną wołowiną oraz sosem musztardowym
- koktajl z borówek i jagód z bitą śmietaną i miętą oraz syropem klonowym.
Dzięki tematycznej organizacji imprezy karnawałowej można w prosty sposób stworzyć oryginalny klimat w swojej restauracji i zaskoczyć gości inwencją twórczą nie tylko w przestrzeni lokalu, ale także na talerzu.