Zima – organizacja imprez plenerowych
Rodzajów imprez plenerowych jest mnóstwo. Od wyjazdów integracyjnych dla firm, przez wyjazdy narciarskie, eventy promocyjne aż po wesela czy koncerty. W ramach integracji pracowników firmy organizują zimowe wyjazdy integracyjne, np. off-road 4x4 przez zaśnieżone lasy lub snowboard w górach w połączeniu z wieczorną biesiadą przy ognisku lub wspólnym stole na świeżym powietrzu z zamówionym wcześniej cateringiem.
Ponadto zimowe terminy bardzo często są rezerwowane przez pary młode, które organizują wesela w plenerze w odpowiednio przystosowanej do warunków atmosferycznych hali namiotowej. Eventy promocyjne lub o charakterze rozrywkowym, np. koncerty czy jarmarki świąteczne również dzieją się w zimowej aurze. Ze względu na duże możliwości w kwestii sprzętu, infrastruktury i całego zaplecza koordynacyjnego eventu, nie istnieją żadne przeszkody, które zakłóciłyby jego organizację.
Wszystkie imprezy plenerowe, które są zaplanowane w najchłodniejszą porę roku, wymagają odpowiedniego przygotowania. W zależności od charakteru eventu warto pomyśleć o usystematyzowaniu całej infrastruktury, tj. miejsca dla cateringu, toalet, szatni, sal projekcyjnych, sali tanecznej czy VIP roomu. W aspekcie zimowej imprezy w plenerze najważniejsze jest ogrzewanie. Uzyskanie optymalnej temperatury możliwe jest np. dzięki nagrzewnicom powietrza, które umieszczone na właściwej wysokości, są w stanie ogrzać całą powierzchnię namiotu. W przypadku surowych warunków pogodowych i siarczystych mrozów, można zadbać o komfort gości i udostępnić im koce.
Menu na zimową imprezę w plenerze
Imprezowe menu na zimowy event powinno przede wszystkim rozgrzewać. Koncepcja może zakładać kartę dań wyłącznie z grilla, zupy lub różnorodny catering, uwzględniający także propozycje potraw dla osób będących na dietach wykluczających gluten, laktozę czy mięso.
Ponadto dobrze jest zaopatrzyć gości w rozgrzewające napoje, np. autorskie herbaty z konfiturą z pomarańczy i goździkami lub bezalkoholowy grzaniec na bazie soku jabłkowego, śliwek, przypraw korzennych, rozmarynu i mandarynek.
Przykładowe menu grill:
- pikantny stek z karkówki w zielonym pieprzu
- miniburger + menu street foodowe, które ułatwi gościom konsumpcję
- upieczone małe golonki pozbawione kości, nafaszerowane kapustą z grzybami lub grochem, zawinięte w folię aluminiową,
- pieczone w całości szynki serwowane przez kucharza
- cukinia marynowana w sosie sojowym z wędzoną papryką
- szaszłyki z łososia lub kurczaka w sezamie
- bataty faszerowane ciecierzycą i pomidorami
- marchewkowe julienne, pesto z rukoli i tofu w miodzie
Przykładowe menu bezglutenowe:
- jaglane crumble z owocami
- bliny gryczane z łososiem i kwaśną śmietaną
- faszerowane i zapiekane z mięsem warzywa i ziemniaki
- pieczone w pergaminie ryby z warzywami
- frytki z dyni hokkaido w ziołach prowansalskich
- placki gryczane z musem mango
- skrzydełka z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym
- leczo z cukinii ze słodką papryką
Podczas organizacji zimowej imprezy w plenerze warto wziąć pod uwagę nie tylko sam charakter eventu, ale także pomyśleć o kwestiach technicznych, czyli jaka konstrukcja namiotu będzie najlepsza, w jaki sposób ogrzać przestrzeń oraz jakie potrawy umieścić w menu dla gości. Po uwzględnieniu wszystkich czynników, uczestnicy imprezy zyskują komfort i okazję do dobrej zabawy. Nie taka zima straszna, jak ją malują!