Przystawki z owocami morza
Małże i mule to królowe włoskich przystawek. Tradycyjnie dusi się je w winie z masłem, cytryną i odrobiną świeżej natki pietruszki lub w sosie z pomidorów. Wystarczy świeży chleb opiekany na grillu i dobrej jakości oliwa z oliwek do podania – i przystawka gotowa.

Również krewetki to świetny składnik do przyrządzania tradycyjnej włoskiej przekąski. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości czymś nowym, przygotuj involtini di sogliola di gamberetti – czyli roladki z soli nadziane krewetkami i szparagami, które podaje się z sosem cytrynowym. Pycha!

Włoskie zupy
Jeśli podchodzisz sceptycznie do zup rybnych, może dasz się namówić na delikatniejsze w smaku zupy z owocami morza? Włoski charakter zupy otrzymasz dzięki dodaniu kopru włoskiego, czosnku i soku oraz skórki z cytryny – tak, jak w naszym przepisie na kremową zupę krewetkową z warzywami. Sprawdź przepis tutaj!

Owoce morza z makaronem
Tak, to prawda – Włosi uwielbiają makaron z owocami morza. Najpopularniejszy przepis to linguine con le vongole, czyli makaron z małżami. Danie jest lekkie i świeże – składa się bowiem ze świeżo ugotowanego makaronu, duszonych małż, odrobiny oliwy z oliwek i przypraw, zwłaszcza czosnku oraz płatków papryki chili.
Bardziej wyrafinowaną opcję stanowi makaron podany z mieszanką owoców morza duszonych w sosie pomidorowym.

Aby stworzyć to danie w swojej kuchni, warto korzystać z tradycyjnych włoskich pomidorów dojrzewających na słońcu – na przykład Pomodori Pelati czy Polparicca di Pomodoro.
Możesz także poddać się kreatywnej sile i w pełni wykorzystać potencjał owoców morza, wybierając makaron barwiony atramentem kałamarnicy. Świetnie komponuje się z sosem ze skorupiaków oraz langustą.

Takie danie wymaga nie tylko dobrej kompozycji smaków, ale też pięknej prezentacji na talerzu. Jeśli chcesz zdobyć więcej umiejętności w zakresie platingu, sprawdź kurs Akademii UFS „Sztuka nakładania na talerz”, w którym szef kuchni Coetzee z Urbanologi w Johannesburgu pokazuje swoje ulubione triki.