![Autor: Tomasz Rusik](/dam/global-ufs/mcos/nee/poland/autorzy-artykułów-fotki/Tomek_Rusik.jpg)
Pomidory cherry - Pachino
![Pomidory Pachino Pomidory Pachino](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/menu-wloskie/pomidory/jcr:content/parsys/content/textimage/image.transform/jpeg-optimized/image.pomidory1_610x300.jpg)
Pomodori pachino to dojrzewająca pod sycylijskim słońcem odmiana pomidorów cherry. Niewielkie owoce doskonale sprawdzają się w sałatkach, ale warto ich użyć także do pizzy. Surowe, przepołowione pachino będą smakowitym dopełnieniem makaronu z pesto.
Pomidory Costoluto
![Pomidory Costoluto Pomidory Costoluto](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/menu-wloskie/pomidory/jcr:content/parsys/content/textimage_928476646/image.transform/jpeg-optimized/image.pomidory4_610x300.jpg)
Odmiana pomidorów costoluto pochodzi z Toskanii. Te duże pomidory o okazałych, żebrowanych kształtach nie tylko zdobią każdą sałatkę, ale też kryją w sobie mnóstwo intensywnego aromatu. Są bardzo soczyste, a ich kwaskowość świetnie kontrastuje z neutralną oliwą i sałatą. Lubią towarzystwo słodszych warzyw, takich jak papryka, marchew czy koper włoski. Ze względu na swoją mięsistość doskonale nadają się też do sosów.
Pomidory San Marzano
![Pomidory San Marzano Pomidory San Marzano](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/menu-wloskie/pomidory/jcr:content/parsys/content/textimage_754153284/image.transform/jpeg-optimized/image.pomidory3_610x300.jpg)
Słodkie, podłużne pomidory prosto z Kampanii. Ta rosnąca u podnóży Wezuwiusza odmiana pomidorów wymaga specjalnej gleby pochodzenia wulkanicznego. Doskonale sprawdza się w przygotowaniu sosów i przetworów, nadaje się także do suszenia. By w pełni cieszyć się niepowtarzalnym smakiem pomidorów san marzano, przed użyciem najczęściej usuwa się ich wyjątkowo twardą skórkę.
Pomidory Roma
![Pomidory Roma Pomidory Roma](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/menu-wloskie/pomidory/jcr:content/parsys/content/textimage_706824680/image.transform/jpeg-optimized/image.pomidory5_610x300.jpg)
Pochodzące z Włoch pomidory roma o bardzo obfitym miąższu i smukłym kształcie doskonale sprawdzają się w przygotowywaniu przecierów. Głównie dlatego, że podczas gotowania uwalniają pełnię swego smaku. To właśnie dzięki tej odmianie pomidorów spaghetti może smakować jeszcze lepiej! Ze względu na swoją gęstość i niewielką zawartość soków stanowią znakomity dodatek do pizzy, ponieważ nie rozmiękczają ciasta.
Pomidory Pelati
![Pomidory Pelati Pomidory Pelati](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/menu-wloskie/pomidory/jcr:content/parsys/content/textimage_18509510/image.transform/jpeg-optimized/image.pomidory2_610x300.jpg)
To charakterystyczne pomidory zrywane w najgorętsze dni. Swoją rozpoznawalność zawdzięczają temu, że spożywane są bez skórki, a ich puszystość i świeżość czyni je perfekcyjnym uzupełnieniem sałatek i dań dla prawdziwych smakoszy. Te wyjątkowe gatunki pomidorów możesz wykorzystać do zrobienia idealnego sosu pomidorowego, zupy minestrone, czy też kremu z karmelizowanych pomidorów.