
Dlaczego kuchnia tajska smakuje tak wyjątkowo? Gdyż opiera się na wielu składnikach niedostępnych w tradycyjnych warzywniakach. W co musisz się zaopatrzyć, by gotować autentycznie po tajsku?

Galangal
Korzeń, który choć wygląda podobnie jak imbir, posiada zupełnie inny smak. Posiada wyraziście cytrusową nutę, niekiedy z wyczuwalnym aromatem sosny.

Tamarynd
Zwany „daktylem Indii” strąk drzewa tamaryndowca to podstawa wielu sosów w Tajlandii. Jego kwaśny, lekko owocowy smak orzeźwia każdą pikantną potrawę.

Sos rybny
Wykonany z zasypanych solą i sfermentowanych ryb sos jest używany jako zamiennik soli. Dodaje potrawom nie tylko słonego smaku i rybnego aromatu, ale również intensywnego posmaku umami.

Liście limonki kaffir
Te liście robią dużą różnicę przy tajskim gotowaniu – nadają limonkowego aromatu potrawom, jakim jak curry czy zupy bez zakwaszania ich.

Trawa cytrynowa
Ma podobne zastosowanie, jak liście limonki kaffir, ze względu na wysoką zawartość tego samego olejku eterycznego co cytryna.

Tajska bazylia
Od włoskiej bazylii różni się nie tylko wyglądem, ale również smakiem. Posiada piękne, purpurowe łodygi i ostro zakończone liście. Ma ostrzejszy smak i można w niej wyczuć aromaty lukrecji, anyżu czy mięty.

Mleko kokosowe
Dobrej jakości mleko kokosowe powinno zawierać jak najwięcej ekstraktu z kokosa – co najmniej 80 procent. Dzięki temu uzyskasz prawdziwie kokosowy smak i aromat.

Cukier palmowy
Cukier palmowy oferuje delikatnie karmelizowaną słodycz, o smaku podobnym do jasnego cukru trzcinowego. W porównaniu do tradycyjnego cukru w formie drobnych kryształków, występuje głównie w formie bloków, które można zetrzeć lub rozpuścić dla otrzymania odpowiedniej dawki.
Większość tych przypraw i dodatków to składniki past curry, które możesz samodzielnie przygotować w swojej kuchni. Wymaga to jednak nie lada wiedzy w zakresie odpowiedniego komponowania składników i ich proporcji.
Aby uniknąć niepowodzeń, skorzystaj z gotowych past curry, na przykład z Knorr Czerwonej pasta curry, Knorr Żółtej pasty curry i Knorr Zielonej pasty curry. Wyprodukowane w Tajlandii, zawierają tylko autentyczne składniki. Dzięki nim osiągniesz oczekiwany egzotyczny smak