![Autor: Marcin Szachowicz](/dam/global-ufs/mcos/nee/poland/autorzy-artykułów-fotki/Marcin_Szachowicz.jpg)
Dlaczego kuchnia tajska smakuje tak wyjątkowo? Gdyż opiera się na wielu składnikach niedostępnych w tradycyjnych warzywniakach. W co musisz się zaopatrzyć, by gotować autentycznie po tajsku?
![Galangal Galangal](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-tajska/skladniki-kuchni-tajskiej/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_743885253/image.img.png/1579249495629.png)
Galangal
Korzeń, który choć wygląda podobnie jak imbir, posiada zupełnie inny smak. Posiada wyraziście cytrusową nutę, niekiedy z wyczuwalnym aromatem sosny.
![Tamarynd Tamarynd](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-tajska/skladniki-kuchni-tajskiej/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_2043226472/image.img.png/1576049802915.png)
Tamarynd
Zwany „daktylem Indii” strąk drzewa tamaryndowca to podstawa wielu sosów w Tajlandii. Jego kwaśny, lekko owocowy smak orzeźwia każdą pikantną potrawę.
![Sos rybny Sos rybny](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-tajska/skladniki-kuchni-tajskiej/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_409946228/image.img.png/1576049813846.png)
Sos rybny
Wykonany z zasypanych solą i sfermentowanych ryb sos jest używany jako zamiennik soli. Dodaje potrawom nie tylko słonego smaku i rybnego aromatu, ale również intensywnego posmaku umami.
![Liście limonki kaffir Liście limonki kaffir](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-tajska/skladniki-kuchni-tajskiej/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_1422122141/image.img.png/1576049824907.png)
Liście limonki kaffir
Te liście robią dużą różnicę przy tajskim gotowaniu – nadają limonkowego aromatu potrawom, jakim jak curry czy zupy bez zakwaszania ich.
![Trawa cytrynowa Trawa cytrynowa](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-tajska/skladniki-kuchni-tajskiej/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_1062738341/image.img.png/1576049832974.png)
Trawa cytrynowa
Ma podobne zastosowanie, jak liście limonki kaffir, ze względu na wysoką zawartość tego samego olejku eterycznego co cytryna.
![Tajska bazylia Tajska bazylia](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-tajska/skladniki-kuchni-tajskiej/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_1332111579/image.img.png/1576049842634.png)
Tajska bazylia
Od włoskiej bazylii różni się nie tylko wyglądem, ale również smakiem. Posiada piękne, purpurowe łodygi i ostro zakończone liście. Ma ostrzejszy smak i można w niej wyczuć aromaty lukrecji, anyżu czy mięty.
![Mleko kokosowe Mleko kokosowe](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-tajska/skladniki-kuchni-tajskiej/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_1215183440/image.img.png/1579249528071.png)
Mleko kokosowe
Dobrej jakości mleko kokosowe powinno zawierać jak najwięcej ekstraktu z kokosa – co najmniej 80 procent. Dzięki temu uzyskasz prawdziwie kokosowy smak i aromat.
![Cukier palmowy Cukier palmowy](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-tajska/skladniki-kuchni-tajskiej/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice/image.img.png/1576049858797.png)
Cukier palmowy
Cukier palmowy oferuje delikatnie karmelizowaną słodycz, o smaku podobnym do jasnego cukru trzcinowego. W porównaniu do tradycyjnego cukru w formie drobnych kryształków, występuje głównie w formie bloków, które można zetrzeć lub rozpuścić dla otrzymania odpowiedniej dawki.
Większość tych przypraw i dodatków to składniki past curry, które możesz samodzielnie przygotować w swojej kuchni. Wymaga to jednak nie lada wiedzy w zakresie odpowiedniego komponowania składników i ich proporcji.
Aby uniknąć niepowodzeń, skorzystaj z gotowych past curry, na przykład z Knorr Czerwonej pasta curry, Knorr Żółtej pasty curry i Knorr Zielonej pasty curry. Wyprodukowane w Tajlandii, zawierają tylko autentyczne składniki. Dzięki nim osiągniesz oczekiwany egzotyczny smak