Zanim rozpoczniesz gotowanie po tajsku, przygotuj odpowiednie składniki.
Białko: wieprzowina i kurczak, rzadziej kaczka i wołowina, tofu, jajko
Skrobia: azjatycki ryż, ryż jaśminowy, makarony ryżowe, pszenne i z fasoli mung
Warzywa: bakłażan, marchew, kapusta, kukurydza, bambus, pomidor, ogórek, kiełki fasoli mung
Owoce: mango, papaja, jackfruit, mangostan, liczi, pomelo, ananas, durian, longan, kokos
Przyprawy i dodatki: czosnek, galangal, kolendra, trawa cytrynowa, tajska bazylia, kurkuma, szalotka, liście kafiru, pasta krewetkowa, sos rybny i papryczki chili oraz cukier palmowy
Jakie dania możesz stworzyć łącząc ze sobą tajskie smaki?
Khao khai chiao
Omlet podawany z ryżem, ogórkiem i ostrym sosem, często jedzony na śniadanie.
Phat wun sen
Drobny makaron ryżowy smażony z jajkiem i warzywami, czasem z mięsem lub tofu.
Kaeng phanaeng
Kokosowe curry z mięsem: wołowiną, kurczakiem lub owocami morza.
Kaeng phet
Czerwone curry z kokosa i papryczek chilli. Często z dodatkiem warzyw, np. bakłażana, mięsa lub tofu.
Kaeng tai pla
Gęste curry z warzywami, pastą krewetkową oraz kawałkami ryby.
Mamy dla ciebie przepisy, sprawdź je i ciesz się kulinarną wycieczką do Tajlandii.
Tom kha ghai – zupa kokosowa z kurczakiem i galangalem
Tom yum - klarowna zupa z trawą cytrynową, liśćmi kafiru, galangalem, chili i sokiem z limonki, najczęściej z krewetkami lub kurczakiem
Pad thai - średniej grubości makaron ryżowy z jajkiem, kiełkami fasoli mung, sosem rybnym, tamaryndem, limonką i cukrem, posypany orzechami ziemnymi
Som tam – sałatka z zielonej papai, suszonych krewetek i orzechów ziemnych
Khao niao mamuang – słodki deser: ryż gotowany na mleku kokosowym podawany z mango i posypką z fasoli mung