![Autor: Marcin Szachowicz](/dam/global-ufs/mcos/nee/poland/autorzy-artykułów-fotki/Marcin_Szachowicz.jpg)
![](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-tajska/tajlandia/jcr:content/parsys/content/textimage/image.img.png/1571399893793.png)
Zanim rozpoczniesz gotowanie po tajsku, przygotuj odpowiednie składniki.
Białko: wieprzowina i kurczak, rzadziej kaczka i wołowina, tofu, jajko
Skrobia: azjatycki ryż, ryż jaśminowy, makarony ryżowe, pszenne i z fasoli mung
Warzywa: bakłażan, marchew, kapusta, kukurydza, bambus, pomidor, ogórek, kiełki fasoli mung
Owoce: mango, papaja, jackfruit, mangostan, liczi, pomelo, ananas, durian, longan, kokos
Przyprawy i dodatki: czosnek, galangal, kolendra, trawa cytrynowa, tajska bazylia, kurkuma, szalotka, liście kafiru, pasta krewetkowa, sos rybny i papryczki chili oraz cukier palmowy
![](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-tajska/tajlandia/jcr:content/parsys/content/textimage_1188638685/image.img.png/1571400104163.png)
Jakie dania możesz stworzyć łącząc ze sobą tajskie smaki?
![Khao khai chiao Khao khai chiao](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-tajska/tajlandia/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice/image.img.png/1571399868539.png)
Khao khai chiao
Omlet podawany z ryżem, ogórkiem i ostrym sosem, często jedzony na śniadanie.
![Phat wun sen Phat wun sen](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-tajska/tajlandia/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_1176658350/image.img.png/1571399858537.png)
Phat wun sen
Drobny makaron ryżowy smażony z jajkiem i warzywami, czasem z mięsem lub tofu.
![Kaeng phanaeng Kaeng phanaeng](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-tajska/tajlandia/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_2099079982/image.img.png/1571400032119.png)
Kaeng phanaeng
Kokosowe curry z mięsem: wołowiną, kurczakiem lub owocami morza.
![Kaeng phet Kaeng phet](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-tajska/tajlandia/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_1958061742/image.img.png/1571400020361.png)
Kaeng phet
Czerwone curry z kokosa i papryczek chilli. Często z dodatkiem warzyw, np. bakłażana, mięsa lub tofu.
![Kaeng tai pla Kaeng tai pla](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-tajska/tajlandia/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_1194595445/image.img.png/1571400005106.png)
Kaeng tai pla
Gęste curry z warzywami, pastą krewetkową oraz kawałkami ryby.
![](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-tajska/tajlandia/jcr:content/parsys/content/textimage_973121636/image.img.png/1571400092289.png)
Mamy dla ciebie przepisy, sprawdź je i ciesz się kulinarną wycieczką do Tajlandii.
![](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-tajska/tajlandia/jcr:content/parsys/content/textimage_1625159991/image.img.png/1571400078974.png)
Tom kha ghai – zupa kokosowa z kurczakiem i galangalem
![](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-tajska/tajlandia/jcr:content/parsys/content/textimage_1751791793/image.img.png/1571399878429.png)
Tom yum - klarowna zupa z trawą cytrynową, liśćmi kafiru, galangalem, chili i sokiem z limonki, najczęściej z krewetkami lub kurczakiem
![](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-tajska/tajlandia/jcr:content/parsys/content/textimage_304442051/image.img.png/1571400067639.png)
Pad thai - średniej grubości makaron ryżowy z jajkiem, kiełkami fasoli mung, sosem rybnym, tamaryndem, limonką i cukrem, posypany orzechami ziemnymi
![](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-tajska/tajlandia/jcr:content/parsys/content/textimage_1194481735/image.img.png/1571400055863.png)
Som tam – sałatka z zielonej papai, suszonych krewetek i orzechów ziemnych
![](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-tajska/tajlandia/jcr:content/parsys/content/textimage_2145427316/image.img.png/1571400045005.png)
Khao niao mamuang – słodki deser: ryż gotowany na mleku kokosowym podawany z mango i posypką z fasoli mung