Kuchnia północnej Tajlandii
Ze względu na górzysty krajobraz i chłodniejszy klimat, w tym regionie je się inaczej niż na nadmorskim południu. Kuchnia północy jest bardziej kwaśna niż słona, tłustsza i pożywniejsza, ma więcej potraw mięsnych.
Khao Soi: aromatyczna zupa kokosowa z mięsem lub warzywami, podawana z dwoma rodzajami makaronu: miękkim makaronem pszennym oraz smażonym, chrupiącym makaronem jajecznym
Aby ułatwić sobie przygotowywanie zupy, wybierz Knorr 1-2-3 Rosół z kury, którzy nie zawiera garniszu, nie wymaga odcedzania i jest gotowy w kilka minut.
Sai Oua: tłusta, pikantna kiełbasa wieprzowa doprawiona kolendrą, liśćmi kaffiru, trawą cytrynową i galangalem.
Kuchnia północno-wschodniej Tajlandii
To najmniej turystyczny region Tajlandii, przez co uważa się, że jego kuchnia jest najbardziej „autentyczna”. Pełno w niej ostrych potraw, których często nie znajdziesz w innych miejscach w Tajlandii, a używa się w nich nawet insektów i żab.
Som Tam: sałatka z zielonej papai z limonką, cukrem palmowym, chili i sosem rybnym, choć dostępna jest w całej Tajlandii, najpopularniejsza jest właśnie na północnym Wschodzie
Larb: sałatka z mielonego mięsa, najczęściej wieprzowego, doprawionego sosem rybnym, płatkami chili i sokiem z limonki, a następnie opiekanego z ryżem
Kuchnia środkowej Tajlandii
Niezwykle ciekawa kuchnia środkowej Tajlandii łączy w sobie wiele wpływów – a to za sprawą zlokalizowanego tam Bangkoku.
Pad Thai: narodowe danie Tajlandii – makaron ryżowy smażony z tofu i jajkiem oraz sosem na bazie tamaryndu, sosu rybnego, cukru palmowego i czosnku, podawany z kiełkami fasoli mung i kruszonymi orzeszkami.
Khanom Chin: to proste danie, składające się ze sfermentowanego makaronu ryżowego, smażonego kurczaka i pikantnego sosu rybnego, zjesz tylko w centralnym regionie Tajlandii
Kuchnia południowej Tajlandii
Na południe od Bangkoku pojawia się zupełnie inna kuchnia – bardzo pikantna, oparta na owocach morza i rybach, kokosie, curry i zupach. To wszystko przez nadmorski, wyspiarski klimat oraz… rzesze turystów.
Khua Kling: wyjątkowo pikantne, ale proste danie, składające się tylko z dwóch składników: pasty curry i mięsa
Gaeng Tai Pla: gęsta zupa rybna o złożonym smaku, który nadają jej tradycyjne tajskie przyprawy.