
Konserwacja żywności przynosi wiele korzyści: pozwala nam cieszyć się sezonowymi produktami dłużej, obniża koszty związane z marnotrawstwem żywności i pozytywnie wpływa na planetę. Oto przegląd najciekawszych metod konserwacji.
Sposoby konserwacji żywności

Mrożenie
Jedna z najczęściej stosowanych metod konserwacji żywności, dzięki której możemy przechować ją naprawdę długo. Należy pamiętać, że produkty zawierające dużo wody znacznie zmieniają właściwości po rozmrożeniu – dlatego tę metodę trzeba stosować świadomie.

Wędzenie
Wędzenie pozwala nie tylko na zakonserwowanie mięs i serów, ale też nadaje im wyjątkowego dymnego posmaku. Wędzone produkty możemy przechowywać w zależności od rodzaju wędzenia i jego czasu trwania – od kilku dni do nawet kilku miesięcy.

Suszenie
Metoda powolnego suszenia produktów aż do znacznej utraty wody sprawia, że możemy stosować je w naszej kuchni dużo dłużej niż świeże. Wyjątkową formą suszenia jest liofilizacja, czyli suszenie zamrożonych produktów. Dzięki temu zachowują wszystkie wartości odżywcze świeżej żywności.

Kiszenie
Ten proces nie tylko pozwala na długie przechowywanie produktów, ale także zmienia ich skład, pozwalając na namnożenie się bakterii dobrych dla funkcjonowania naszych jelit. Przeczytaj również artykuł kiszonki – nie tylko z kapusty.

Pasteryzacja
Podgrzewanie produktów stosujemy głównie w przypadku przetworów z owoców – soków, dżemów czy konfitur. Dzięki temu możemy dłużej cieszyć się ich smakiem i stworzyć świetne dodatki do słodkich śniadań czy wytrawnych dań głównych.

Przechowywanie w soli
Sól blokuje rozwój drobnoustrojów, dlatego świetnie sprawdza się jako naturalny konserwant. Tradycyjnie w soli przechowuje się mięso, słoninę czy ryby, ale można też tę metodę stosować do konserwacji białego sera czy warzyw korzeniowych.

Przechowywanie w oleju
Zalanie produktów olejem odcina dostęp powietrza, dzięki czemu świetnie konserwuje. Stosuje się go zwłaszcza do długiego przechowywania ziół, które tracą swoje właściwości po wysuszeniu.