Menu

Przygotowanie potraw, zepsute produkty i marnowanie jedzenia na talerzu to 3 różne rodzaje marnowania żywności w lokalach gastronomicznych. Oto nasze sprawdzone rady, jak zapobiegać marnotrawstwu w tych obszarach

Przygotowanie

Przygotowanie

  • Ocena karty dań – oceniaj i modyfikuj swoją kartę dań, by wykorzystywać wszystkie możliwe resztki w innych daniach (np. wykorzystuj resztki warzyw i mięs do przygotowania wywarów).
  • Obserwuj wyrywkowo ilość odpadów przy przygotowaniu, by mieć pewność, że twoi pracownicy wiedzą, iż odpady, których dałoby się uniknąć, są nie do przyjęcia!
  • Korzystaj z profesjonalnych składników, które często można przechowywać dłużej, są szybko dostępne i dają mniej odpadów niż składniki surowe.

Psująca się żywność

Psująca się żywność

  • Przy zamawianiu staraj się jak najwięcej przewidzieć (warto orientować się w historii zamówień, planowanych imprezach i wpływie pór roku).
  • Wprowadź w karcie ofertę dań specjalnych, by zużyć składniki, których czas przydatności się kończy.
  • Zidentyfikuj podstawowe składniki potraw w swojej karcie i zadbaj, by były one włączone do jak największej ilości dań.
  • Przeszkol pracowników z właściwych procedur rotacji zapasów.

Na talerzach

Na talerzach

Jeżeli klient zamawia rybę z frytkami, ile gramów ryby podajesz? Warto pamiętać, że zbyt wielkie porcje często lądują w koszu, a nie w brzuchu gościa! Staranna kontrola porcji to klucz do ograniczenia marnotrawstwa i zwiększenia zysków.

  • Oferuj porcje optymalnej wielkości.
  • Dopilnuj, by treść przepisów na potrawy była jasna i zrozumiała, aby pracownicy także przygotowywali porcje odpowiedniej wielkości.

Produkty, które mogą ci pomóc w ograniczeniu marnotrawstwa

Produkty, które mogą ci pomóc w ograniczeniu marnotrawstwa

UFS oferuje szereg wysokiej jakości produktów przygotowanych przez szefów kuchni, które pomogą ci ograniczyć ilość odpadów.

Jeżeli zastosujesz się do podanych porad na temat ograniczenia marnotrawstwa, ograniczysz też ukryte koszty odpadów, a twoja firma będzie efektywniejsza i przyniesie większe zyski.

Znajdź więcej porad i ciekawostek dotyczacych prowadzenia własnej restauracji w  sekcji Biznes gastronomiczny.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza