Obliczanie food cost z kalkulatorem - prostota bez skomplikowanych obliczeń
Nasz Kalkulator Food Costu pozwala szybko i precyzyjnie określić food cost Twojego dania. Zobacz, jak prosto jest go obliczyć.
Dodaj składniki dania do kalkulatora
Wystarczy podać nazwę składnika, cenę za kilogram oraz jego wagę w 10 porcjach. Dzięki temu otrzymasz całościowy koszt składników w przepisie oraz ich koszt w jednej porcji.
Wpisz cenę dania w menu
Następnie wskaż cenę dania w menu. Pamiętaj, żeby wpisać koszt netto, a następnie zaznaczyć wysokość podatku VAT. Dzięki temu otrzymasz wysokość food costu tej potrawy.
Działanie i wyniki kalkulatora food costu
Możesz bez przeszkód dodawać lub usuwać składniki, zmieniać ich koszt oraz gramaturę oraz finalną cenę jednej porcji dania. Dzięki temu możesz dokonać niezbędnych zmian w przepisie, które doprowadzą do pożądanego food costu.
Formularz food costu w kalkulatorze - postaw na powtarzalność
Powtarzalność smaku i jakości potrawy to jedno z najważniejszych wyzwań dla szefów kuchni. Po wypełnieniu formularza food costu w naszym kalkulatorze, możesz pobrać plik PDF ze swoim przepisem wraz z dokładnym wyliczeniem wagi składników oraz całej porcji. To z pewnością pomoże tworzyć powtarzalne dania.
Aby przygotować dokument ze swoim przepisem, wystarczy dodać nazwę dania oraz sposób przygotowania. Możesz także dołączyć zdjęcie potrawy, które będzie pokazywało sposób prezentacji dania. Następnie należy kliknąć „Pobierz”. Gotowe!
W ten sposób Kalkulator Food Costu pomoże Ci zebrać wszystkie swoje przepisy w jednym miejscu oraz pozwoli w łatwy sposób udostępniać je innym.
Dodatkowe funkcje i możliwości kalkulatora food cost - ogrom przepisów i inspiracji!
Kalkulator Food Costu to o wiele więcej niż tylko bezproblemowy sposób na skomplikowane obliczenia. To też baza przepisów z wyliczonym food costem, z których możesz korzystać w swojej kuchni.
W naszym Kalkulatorze Food Cost znajdziesz dziesiątki przepisów na dania mięsne, wegetariańskie i wegańskie. Przepisy możesz filtrować zgodnie z ich rodzajem, głównym składnikiem lub rodzajem Twojego lokalu. Niezależnie od tego, czy prowadzisz restaurację z serwisem kelnerskim, samoobsługowe bistro czy firmę cateringową, z pewnością znajdziesz coś dla siebie.
Dodatkowo, przepisy szefów kuchni Unilever Food Solutions możesz dowolnie modyfikować, zmieniając ceny składników lub usuwając te, z których chcesz zrezygnować. Każdy przepis możesz pobrać jako plik PDF, aby wygodnie używać go podczas pracy w kuchni.
Ułatwienie pracy dla szefów kuchni i właścicieli gastronomii!
Jako szef kuchni nie raz przekonałeś się o tym, że dobre narzędzia ułatwiają Twoją pracę, czyniąc ją szybszą, bardziej wydajną i przyjemną. Do tego właśnie służy nasz Kalkulator Food Costu. Dzięki jego prostej i przyjaznej formie, pozwala na błyskawiczne obliczenie food costu oraz zapisanie swojego przepisu. Warto skorzystać!