Menu

Składniki

+

Solanka

Wędzenie

  • Pieprz Cytrynowy Do Smaku

Redbullowe jabłko

  • Jabłko zielone, twarde duże 1.0 cu
  • Red bull 100.0 ml

Puree

  • Masło klarowane wegetariańskie 20.0 ml
  • Szalotka posiekana 60.0 g
  • Groszek zielony, rozmrożony 300.0 g
  • Mięta, posiekana 10.0 g
  • Masło 50.0 g
  • Sól do smaku
  • Cukier Do Smaku
  • Pieprz Biały Do Smaku

Sos

  • Musztarda francuska gruba 40.0 g
  • Miód 50.0 g
  • Sok z cytryny świeży 10.0 ml
  • Jogurt naturalny 100.0 g
  • Olej 50.0 ml
  • Czosnek tarty 1.0 ząbek
  • Pieprz Czarny Do Smaku
  • Sałata frisee 10.0 gałązek

Krótkie gotowanie groszku na puree i szybkie schłodzenie pozwoli zachować świeży zielony kolor.

...

Przygotowanie

  1. Solanka

    • Składniki solanki wymieszaj, włóż do niej polędwicę z dorsza i odstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie wypłucz i osusz.
  2. Wędzenie

    • Na blachę G/N(½)wsyp wiórki drewna, rozpal opalarką, wstaw do pieca ustawionego na 90⁰C i połowę nawiewu. Wiórki będą się powoli tliły.
    • Polędwicę z dorsza ułóż na blachę G/N wyłożoną pergaminem, lekko posyp pieprzem cytrynowym i wstaw do pieca z sondą ustawioną na 56⁰C.
  3. Redbullowe jabłko

    • Jabłko obierz, pokrój w plastry o grubości 0,5 cm, następnie ausztycherem wytnij kółka o średnicy 3 cm i włóż do syfonu, wlej red bull i wkręć jeden nabój odstaw na minimum 30 minut.
  4. Puree

    • Szalotkę zeszklij, dodaj groszek i miętę, duś nie dłużej jak 2 – 3 minuty, zdejmij z palnika, dodaj masło i odstaw do wystygnięcia, zmiksuj na gładkie puree i dopraw do smaku.
  5. Sos

    • Składniki sosu wymieszaj i dopraw do smaku.
  6. Podanie

    • Dorsza podawaj na zimno lub na gorąco.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza