Menu

Składniki

+

Mięso

Ciasto

  • Mąka pszenna 250.0 g
  • Masło 82% 125.0 g
  • Zimna woda 100.0 ml
  • Żółtka 1.0 szt.
  • Sól 4.0 g

Galaretka z Porto

Terrina / Podanie

  • Korniszony 150.0 g
  • Grzyby marynowane 150.0 g
  • Musztarda Dijon 200.0 g

Podczas wyrabiania masy mięsnej dodawaj wody. Sprawi ona, że masa będzie gładsza i lepiej połączona.

...

Przygotowanie

  1. Mięso

    • Wszystkie składniki połącz i delikatnie wyrób na jednolitą masę.
    • Dopraw do smaku pieprzem białym, imbirem, gałką muszkatołową i goździkami mielonymi.
  2. Ciasto

    • Połącz składniki i przygotuj kruche ciasto. Wyrabiaj je krótko w mikserze, a następnie zawiń w folię i odstaw do lodówki na 2 godziny.
  3. Galaretka z Porto

    • W klarownym wywarze jarzynowym rozpuść Auszpik, dodając na końcu Porto.
  4. Terrina / Podanie

    • Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i rozwałkowanym ciastem tak, aby wystawało z brzegów.
    • Następnie ułóż masę mięsną i przykryj ją ciastem.
    • Z pozostałego ciasta wytnij pierścienie o średnicy 3 cm, ułóż je na górze terriny i posmaruj rozmąconym jajkiem. Następnie nożykiem wytnij dziurki w pierścieniach po to, aby podczas pieczenia terrina odparowywała nadmiar wilgoci.
    • Piecz z sondą ustawioną na 68 °C w temperaturze 175°C.
    • Ostudź i zalej przygotowaną wcześniej galaretką.
    • Terrinę odstaw do lodówki na minimum 12 godzin.
    • Wyporcjowaną terrinę podawaj z marynowanymi grzybami, korniszonami i musztardą Dijon.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza