Menu

Składniki

+

Marynata

  • Mini marchewka 120.0 g
  • Korzeń pietruszki 150.0 g
  • Cebula, kostka 200.0 g
  • Ocet winny czerwony 200.0 ml
  • Wino czerwone 500.0 ml
  • Sól 40.0 g
  • Cukier 10.0 g
  • Jałowiec, rozgnieciony 10.0 szt.
  • Liść laurowy 5.0 szt.

Mięso

  • Udziec z jelenia 3.0 kg
  • Smalec do smażenia

Sos

Krokiety


Dzięki zawinięciu ciasta z farszem w pergamin, uzyskany kulebiak będzie okrągły i zachowa pożądany kształt.

...

Przygotowanie

  1. Marynata

    • Warzywa zetrzyj na grubej tarce.
    • Cebulę pokrój w piórka i całość połącz z resztą składników.
  2. Mięso

    • Udziec z jelenia zamarynuj w przygotowanej marynacie i odstaw na 2 dni do lodówki.
    • Następnie wyjmij mięso z lodówki i osusz ręcznikiem papierowym.
    • Na patelni zasmaż mięso na smalcu wieprzowym i odcedzone warzywa z marynaty.
  3. Sos

    • Mięso i warzywa na patelni zalej przecedzonym winem z marynaty i wodą. Dodaj sos pieczeniowy i duś do miękkości.
    • Następnie wyjmij mięso, sos przecedź i zredukuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
    • Dodaj żurawinę i dopraw do smaku według uznania.
  4. Krokiety

    • Wszystkie składniki połącz i dokładnie wymieszaj.
    • Uformuj małe kulki, a następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na głębokim tłuszczu aż do uzyskania złotego koloru.
  5. Podanie

    • Pieczeń podawaj wykrojoną, w towarzystwie sosów, żurawiny i krokietów.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza