Menu

Składniki

+

Ośmiornica

Dorsz

  • Woda 1.0 l
  • Sól 70.0 g
  • Dorsz filet 500.0 g
  • Oliwa 500.0 ml
  • Czosnek, posiekany 10.0 g

Strzępiel

  • Strzępiel, filet 500.0 g
  • Esencja Cytrusowa Knorr Professional 0,4l 50.0 ml
  • Cebula 100.0 g
  • Pomidory, kostka 400.0 g
  • Pomidory zielone, kostka 400.0 g
  • Papryka żółta, drogna kostka 150.0 g
  • Papryka czerwona, drogna kostka 150.0 g
  • Przyprawy: sól i pieprz
  • Wino białe wytrawne 150.0 ml

Kasza kukurydziana


„W zdrowym odżywianiu chodzi o równowagę. Jeśli korzystamy z dobrych metod obróbki, takich jak gotowanie na parze, możemy mieć pewność, że danie będzie niskokaloryczne. Dzięki zaledwie kilku składnikom i odpowiednim technikom można stworzyć danie, które będzie zbilansowane i bogate w smaku”.

...

Przygotowanie

  1. Ośmiornica

    • Do wody włóż cebulę, dodaj Esencję rybną, bouquet garni i wino, zagotuj.
    • Włóż ośmiornicę i gotuj na wolnym ogniu do miękkości (ok. 1 godzinę). 
    • Ugotowaną ośmiornicę pozostaw w wywarze przez kilkanaście minut.
  2. Dorsz

    • Wodę wymieszaj z solą i włóż porcje dorsza, odstaw na 20 minut, wyjmij z solanki, wypłucz i osusz. 
    • Oliwę podgrzej do temp. 60°C, dodaj czosnek, włóż porcje dorsza i konfituj przez 20 minut.
  3. Strzępiel

    • Strzępiela pokrój na 10 porcji, posmaruj Esencją cytrusową i odstaw na 1 godzinę. 
    • Na 40 ml oliwy od konfitowania dorsza zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj pokrojone pomidory i papryki, gotuj na wolnym ogniu, dopraw.
    • Wlej wino, ułóż porcje strzępiela i gotuj na wolnym ogniu ok. 7-8 minut. 
    • Po wyjęciu kawałków ryby, warzywa gotuj do odparowania co najmniej połowy płynu.
  4. Kasza kukurydziana

    • Na 40 ml oliwy od konfitowania dorsza zeszklij czosnek, dodaj kaszkę kukurydzianą, połowę kolendry, wymieszaj. 
    • Wlej gorącą wodę, wino, Esencję rybną i mieszaj, gotując na wolnym ogniu przez ok. 20 minut, dopraw. Kaszka powinna mieć konsystencję lawy.
  5. Podanie

    •  Na talerz nałóż porcję kaszki, obok porcję warzyw od gotowania strzępiela. 
    • Na tych dodatkach ułóż porcję dorsza, strzępiela oraz kawałek ośmiornicy.
    • Dekoruj świeżym koperkiem. Opcjonalnie skrop infuzowanym ziołowym olejem.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza