Co to jest kimchi?
Kimchi to symbol kuchni koreańskiej, która słynie ze swojej różnorodności i wszechstronnego wykorzystania warzyw. Charakterystyczne są dla niej różne dodatki, które podaje się do dania głównego – jednym z nich jest kimchi.
Kimchi to pikantne sfermentowane warzywa. Najczęściej kisi się kapustę pekińską, choć w Korei można spotkać wiele innych warzyw przygotowanych w ten sposób. Popularne są też mieszanki kapusty pekińskiej z rzodkwią japońską – daikon – lub zielonym ogórkiem.
Bardzo pikantnego posmaku tradycyjnie dodają kimchi płatki ostrej papryki odmiany gochugaru, które występują w formie suszonej lub świeżej pasty. Przyprawia się ją czosnkiem, imbirem, cebulą dymką oraz sosem sojowym i rybnym.
Właściwości kimchi
Kimchi nie tylko świetnie smakuje i wyostrza smak potraw, ale też jest cenione za swoją niskokaloryczność oraz zawartość witamin C i A, żelaza i wapna.
Można jeść je na surowo jako przystawkę lub dodatek do dania – na przykład mięsnego lub z tofu, ale stanowi też świetny składnik dań na ciepło. Przygotujesz z nich zupę z kimchi, ryż smażony z kimchi czy tradycyjne koreańskie potrawki.
Kimchi – przepis podstawowy
Do przygotowania kimchi wystarczy kilka łatwo dostępnych produktów oraz co najmniej 24 godziny na fermentację. Jeśli masz problem z dostępem do płatków papryki gochugaru, możesz zastąpić je płatkami papryki chili oraz Papryką słodką mieloną Knorr, która doda pięknego koloru kimchi.
Jeśli chcesz poznać nasz pomysł na kimchi, sprawdź przepis Sałatka ze sfermentowanego kimchi.
Dania z kimchi
Co można przygotować z kimchi – oprócz samodzielnego podania?
Zupa
Zupa z kimchi, którą można podkręcić smakiem owoców morza.
Omlet
Omlet z kimchi, który rozbudzi kubki smakowe Twoich gości na śniadanie.
Azjatyckie pierogi
Azjatyckie pierogi z kimchi, które mogą stanowić przekąskę lub danie główne.
Potrawka
Potrawka z kimchi i wołowiną, do której wystarczy podać ryż i piklowane warzywa.
Smażony ryż
Smażony ryż z kimchi, który serwuje się z jajkiem sadzonym, dzięki czemu stanowi pełnowartościowy posiłek.
Kimchi to świetne urozmaicenie diety gości, którzy chcą jeść naturalnie i zdrowo. Co gotować i jakich technik użyć, by zaspokoić ich potrzeby? Sprawdzisz to w kursie online Akademii UFS „Wprowadzenie do zdrowej kuchni”.