Zobacz, jak zarządzać wydajnością w restauracji, aby ograniczyć koszty i zwiększyć zysk.
Wydajność można określić na podstawie uzysku, czyli wielkości i liczby porcji podawanych czy też sprzedawanych gościom. Na uzysk mają wpływ takie parametry jak zakupiona ilość surowców, część jadalna i ilość do podania. Odpowiednio zarządzając tymi czynnikami, możesz zmaksymalizować uzysk, przekładający się na wydajność, a tym samym zmniejszyć koszty i zwiększyć zysk.
Zarządzanie wydajnością obejmuje trzy tematy. Ich opanowanie pozwala skutecznie zarządzać wydajnością:
Procent uzysku to użyteczna ilość produktu pozostała po obróbce wstępnej i cieplnej, podzielona przez pierwotną wagę zakupionych surowców. Obliczając procent uzysku, należy zwrócić uwagę na to, jaka forma czy metoda obróbki zapewni wyższy uzysk.
Procent uzysku = część jadalna/ilość zakupiona
Ilość zakupiona — pierwotna waga zakupionych surowców
Część jadalna — waga składników po oczyszczeniu, usunięciu kości i innych odpadów
Przykład:
Zakupiono całą rybę o masie 500 g i wyfiletowano. Łączna masa odpadów wyniosła 100 g. Pozostałe 400 g filetu z ryby stanowi część jadalną. To oznacza, że do podania gościom pozostaje 80% pierwotnej wagi surowca. Wyższy procent uzysku jest wynikiem pożądanym, ponieważ oznacza mniej zmarnowanego surowca.
Procent uzysku: 400 g/500 g = 80%
Procent uzysku = ilość gotowa do podania/ilość zakupiona
Ilość zakupiona — pierwotna waga zakupionych surowców
Ilość gotowa do podania — gramatura gotowego dania
Przykład:
400 g filetu z ryby ugotowano na parze dwiema metodami:
Metoda B daje wyższy procent uzysku, co oznacza mniej strat — a więc jest bardziej wydajna.
Procent uzysku oznacza procent wagi składników pozostały w daniu gotowym, po uwzględnieniu ubytku podczas obróbki wstępnej i termicznej. Na procent uzysku ma wpływ:
Zwiększenie wydajności w odniesieniu do personelu nie oznacza tylko zatrudnienia odpowiedniej liczby osób. Konieczne jest też zatrudnienie właściwych osób, odpowiednie przeszkolenia ich, a następnie utrzymanie w zespole.
Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego. Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego. Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego. Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego.