Zobacz, jakie koszty możesz zmniejszyć, i jak najlepiej to zrobić.
Ponieważ składniki na ogół tracą masę w trakcie obróbki termicznej, a podczas przechowywania mogą ulegać zepsuciu, należy podejmować starania, aby optymalnie wykorzystać nakłady poniesione na zakup surowców. W tym kontekście uwzględnić trzeba także tę część produktu, która będzie stanowić odpad w procesie obróbki wstępnej, np. obierania lub filetowania.
1. Produkty spożywcze łatwo się psują
Wyobraź sobie, że zamawiasz świeże owoce morza w ilości wystarczającej na 100 porcji, ale przez kolejne dwa dni masz tylko 50 gości. Pozostałe 50 porcji zmarnuje się. Ważne jest więc rozważne planowanie ilości kupowanych produktów i przygotowywanych dań, aby uniknąć niepotrzebnych kosztów.
2. Produkty spożywcze są sezonowe
Cena i jakość produktów mogą zmieniać się w ciągu roku. Wybieraj produkty sezonowe, które będą nie tylko świeższe, ale i tańsze, ze względu na większą w danym okresie podaż.
3. Produkty spożywcze można łatwo ukraść
W niektórych kuchniach zdarzają się kradzieże, zwiększające koszt surowców ponoszony przez właściciela. Aby temu zapobiec, warto mieć na uwadze postępowanie personelu, ale też zweryfikować, czy aktualny system wynagrodzeń i świadczeń jest wystarczająco atrakcyjny.
4. Produkty spożywcze zmieniają postać podczas obróbki
Tak, jak makaron, który podczas gotowania wchłania wodę i zwiększa masę — tak i inne produkty zmieniają się podczas przygotowania i obróbki cieplnej. Mając świadomość tych zmian, można określić optymalne metody obróbki każdego produktu, aby zwiększyć jego wydajność.
5. Produkty spożywcze są dostępne w różnych postaciach
Szef kuchni ma do wyboru wiele różnych postaci składników. Tego wyboru należy dokonywać rozważnie. Przykładem może być wybór między całą rybą a gotowym filetem. Ta druga opcja będzie droższa, ponieważ nie wymaga przygotowania, ale to oznacza, że mniej czasu będzie potrzebne na obróbkę w kuchni. Z drugiej strony cała ryba stanowi tańszy surowiec.
Wyznacz oczekiwany poziom jakości i kosztu przygotowania dla każdego dania.
Omówiliśmy niektóre sposoby na oszczędności w restauracji. Przejdźmy jednak do takich, które nie wpisują się we wcześniej omawiane tematy.
Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego. Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego. Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego. Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego.