Zobacz, jak wygląda „receptura standardowa” i jak najlepiej ją skalować.
Receptura standardowa to sprawdzony i wypróbowany przepis spełniający przyjęte w restauracji standardy jakościowe i ekonomiczne. Receptura standardowa:
Elementy receptury standardowej
Tworząc szablon receptury standardowej, uwzględnij następujące informacje:
Przykłady dobrze napisanej receptury
Należy wymienić składniki szczegółowo, określając potrzebne ilości i dokładną kolejność stosowania, a także sposób prezentacji i czas gotowania. Dzięki temu pracownicy kuchni będą mogli zawsze przygotować danie w ten sam sposób.
Nazwa dania: HUMBA
Miary wagi i objętości
Aby móc obliczyć koszt dania, musisz znać koszt każdego składnika, zależny od wykorzystanej ilości. Ilości składników na ogół mierzy się następująco:
Przeliczanie miar
Istnieją dwa najpopularniejsze systemy miar: metryczny i imperialny (brytyjski/amerykański). Poniższe wzory umożliwiają przeliczenie miar metrycznych na amerykańskie:
Miary chińskie
Przydatne w kuchni chińskiej:
Skalowanie to inaczej przeliczanie ilości w recepturach. Umożliwia zmodyfikowanie ilości składników podanych w recepturze standardowej w celu uzyskania określonej liczby porcji.
Dlaczego skalowanie receptur ma znaczenie?
Liczba porcji każdego dania, którą trzeba przygotować w danym dniu, może się różnić w zależności od przewidywanego zapotrzebowania. Skalowanie receptur zapobiega nadprodukcji (prowadzącej do marnotrawstwa) oraz deficytom (negatywnie wpływającym na reputację lokalu) — a oba te zjawiska mogą być przyczyną utraty dochodu.
Jak skalować receptury?
Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego. Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego. Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego. Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego.