Tradycyjne brazylijskie słodycze
Niezależnie od tego, czy kuchnia brazylijska jest sercem Twojej karty, czy też przygotowujesz tematyczny lunch lub bufet, warto poznać słodkości, którymi na co dzień umilają sobie dzień Brazylijczycy. Oto nasze ulubione!
Brigadeiro
Bez wątpienia najbardziej rozpoznawalne słodycze z Brazylii. Czekoladowe trufle przygotowuje się ze skondensowanego mleka, kakao oraz masła, które długo gotuje się na małym ogniu do osiągnięcia gęstej konsystencji. Do tego czekoladowa posypka – i deser gotowy!
Beijinho
W Brazylii to równie popularna wersja trufli, choć u nas nieczęsto spotykana. Przygotowuje się ją tak samo jak brigadeiro – ale zamiast kakao i czekoladowej posypki używa się świeżych wiórków kokosowych. Niekiedy dodaje się do nich goździków, dzięki czemu nabierają wielowymiarowego smaku.
Açaí na tigela
Brazylijski deser, który z powodzeniem można jeść na zdrowe śniadanie. To gęsty krem z owoców açaí, który można podawać z kawałkami innych owoców, muesli lub innymi płatkami oraz z odrobiną skondensowanego mleka.
Canjica
Canjica to pochwała prostoty i wykorzystania kilku dostępnych lokalnie składników. Składa się z całych ziaren kukurydzy gotowanych z mlekiem, cukrem i cynamonem, aż osiągną formę owsianki. Ten brazylijski deser podaje się ją ze słodzonym mlekiem skondensowanym oraz orzechami ziemnymi.
Pé-de-moleque
Orzechy ziemne w karmelu, który przygotowuje się z mleka i cukru, są dostępne w Brazylii niemal wszędzie. Są twarde, bardzo słodkie i chrupiące.
Szukasz inspiracji na niecodziennie desery? Sprawdź kurs Akademii UFS „Kuchnia na bazie roślin”, w którym nasi Szefowie Kuchni wyjaśniają, jak prosto przyrządzić świetny roślinny parfait. Kliknij tutaj, by poznać tajniki wegańskich słodyczy!