Sos sojowy
Zawiera sól, co zwiększa jego zdolności marynujące. Powoli rozbija wiązania białek mięsa, co korzystnie wpływa na miękkość. Mocny, brązowy kolor zawdzięcza fermentacji ziaren soi. Na rynku jest wiele rodzajów sosu sojowego o niskiej zawartości soli – ciemny, jasny oraz grzybowy.
Octy i wina
To jedne z najsilniej zmiękczających składników marynat, pomagających skruszyć mięso. Dodatkowo znakomicie wpływają na walory smakowe mięsa, zapewniając słodko-słony balans.
Sól
Jest elementarnym składnikiem wszystkich marynat, nadaje podstawowy smak i skrusza mięso.
Sos rybny
Drugi po sosie sojowym najważniejszy składnik marynat. Zrobiony jest ze sfermentowanych ryb, soli i wody. Idealnie pasuje drobiu. Mocny w smaku i intensywny w zapachu, pomaga nadać unikalny aromat wszystkim daniom. Często jest używany w zastępstwie soli – ma silne właściwości zmiękczające.
Skrobia
Jest najczęściej używana do stir-fry. Nadaje składnikom chrupkości. Dzięki zawartości cukrów otoczony nią produkt podczas obróbki termicznej szybko się rumieni. Dodatkowo sprawia, że składniki lepiej łączą się z sosem, nie rozrzedzając go.
Cukier
Pozwala uzyskać ciemnozłoty kolor, naturalnie wzmacnia smak mięs i doskonale harmonizuje słony smak w potrawach. Dodany do marynaty, pozwala na szybszą karmelizację składników.