Menu
Gotowanie na parze

 

Gotowanie na parze

Jedna z najzdrowszych metod gotowania, powodująca dużo mniejsze straty składników odżywczych niż przy tradycyjnym gotowaniu, smażeniu czy pieczeniu, zachowując przy tym naturalny smak i kolor potraw. W kuchni orientalnej do gotowania na parze stosuje się bambusowe koszyczki, które można ustawiać piętrowo, jeden na drugim. Typowym daniem, które w Azji przyrządza się tą techniką kulinarną, są pierożki Dim-Sum i owoce morza.

Stir-fry

Metoda szybkiego smażenia w małej ilości tłuszczu, na dużym ogniu. Pozwala w prosty sposób stworzyć bogate w smaku i aromatyczne dania. Najczęściej składnikami tego typu potraw są: makaron, wołowina, kurczak oraz przeróżne warzywa i aromatyczne zioła. Stir-fry smaży się zazwyczaj na patelni typu wok, zaczynając od najbardziej twardych składników, dodając stopniowo te bardziej delikatne i niewymagające długiego smażenia.

Smażenie na głębokim tłuszczu

Technika stosowana, gdy chcemy uzyskać wyjątkową chrupkość danego produktu lub chcemy go szybko i równomiernie usmażyć. Jeśli smażymy w odpowiedniej temperaturze i na odpowiednim oleju, potrawa ścina się ładnie z zewnątrz, a wytworzona skórka skutecznie zapobiega wchłanianiu tłuszczu do środka, dzięki czemu danie nie nasiąka tłuszczem.

Pieczenie

Tradycyjna metoda używana głównie do twardszych partii mięs, mająca na celu równomierne przenikanie temperatury wewnątrz mięsa. Przed pieczeniem warto zalać lub obłożyć mięso odpowiednią marynatą. Proces marynowania poprawia walory smakowe mięsa – staje się ono bardziej aromatyczne, miękkie i soczyste.

Duszenie

Polega na połączeniu procesu krótkiego smażenia (obsmażania) w wysokiej temperaturze oraz następnie gotowania w niskiej temperaturze, w niedużej ilości płynu (woda, wywar, wino) i pod przykryciem. W kuchni azjatyckiej często dusi się potrawy w sosie sojowym, z dodatkiem wina, cukru oraz przypraw takich jak imbir i chili.

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza