
Masło orzechowe
Prażone orzechy ziemne mieli się na gładką pastę, dodając do niej odrobinę soli i cukru oraz, w wersji crunchy, kawałki orzechów. Tradycyjnie używa się go na tostach, na przykład z plastrami banana lub w tzw. PB&J toast, czyli toście peanut butter & jelly – połączeniu masła orzechowego z gęstym dżemem o konsystencji galaretki.

Popcorn
Amerykańska przekąska z prażonych w wysokiej temperaturze ziaren kukurydzy. Można podać ją jako starter z odrobiną soli lub autorską mieszanką przypraw, np. ziół, papryki czy twardego sera. Popcorn wykorzystasz też jako oryginalną posypkę do zupy i sałatek.

Jerky
Wołowina pozbawiona tłuszczu, zamarynowana w soli z przyprawami i wysuszona w niskiej temperaturze. Stanowi tradycyjną przekąskę do piwa, ale można używać jej do różnych potraw – do mięsnych potrawek i gulaszy, smażonego ryżu z jerky czy jako element sałatki.
Przygotowanie jerky znacznie przyspiesza wykorzystanie metody sous vide. Jeśli chcesz opanować tę technikę, poznaj kurs online Akademii UFS „Sous vide”, w którym omawiamy ją w praktyce.

Ser cheddar
Pochodzący z Anglii ser podpuszczkowy z mleka krowiego. Dosyć twardy i ostry w smaku, o charakterystycznej pomarańczowej barwie, którą zawdzięcza annatto – korze z amerykańskiego drzewa, arnoty właściwej. Stosuje się go w kanapkach i sałatkach, ale najlepiej smakuje topiony – w tostach serowych czy cheeseburgerze.

Sos BBQ
Sos BBQ
Sos stworzony jako dodatek do potraw z grilla, tradycyjnie do marynowania mięsa przed włożeniem na ruszt. Powinien balansować w sobie słodki, kwaśny i pikantny smak oraz posiadać dymny aromat (możesz go uzyskać dzięki płynnej Esencji Dymnej Knorr Professional. Przygotowuje się go z pomidorów, octu, cukru oraz przypraw.

Hot sauce
Hot sauce piekielnie pali – a to dlatego, że jest stworzony z papryczek chili. Jego skład może się bardzo różnić. Niektóre zawierają tylko papryczki, ocet i sól; do innych dodaje się warzywa, przyprawy lub inne rodzaje papryk, które mają dodatkowo zaostrzyć sos.

Majonez
W Stanach Zjednoczonych majonez znajdziesz na każdym kroku. Łączy kapustę w sałatce coleslaw oraz spaja dwa kawałki bułki czy tostów w rozmaitych kanapkach. Do amerykańskich potraw najlepiej wybrać tradycyjny majonez pochodzący z USA, jak Majonez Hellmann's do dekoracji.
Sprawdź nasz przepis na Coleslaw znajdziesz tutaj.

Chipsy i nachosy
Chipsy jako dodatek do kanapki to amerykańska klasyka – najpopularniejsze są te solone, ale gonią je chipsy o smaku cheddaru i kwaśnej śmietany oraz z solą i pieprzem. Jednak nachosy najczęściej spożywa się w USA inaczej niż u nas. Zapieka się je z serem, warzywami i mięsem i, gorące, podaje na stół. To świetna przekąska, którą można się dzielić.