Niełatwo znaleźć wspólne mianowniki dla złożonej kuchni USA. Warto więc przyjrzeć się poszczególnym regionom – i temu, co w nich na co dzień jedzą Amerykanie.
Południowe Stany Zjednoczone
Królestwo kukurydzy. To tutaj zjemy najlepszy chlebek kukurydziany, a na śniadanie otrzymamy miskę grits – czyli gotowanej kaszy kukurydzianej.
Choć popularne są tam grillowane kawałki czerwonego mięsa oraz gotowane szynki, to ulubionym mięsem jest smażony kurczak. Możesz łatwo przyrządzić go w swojej kuchni przy użyciu aromatycznej Knorr Delikat Przyprawy do drobiu.
W Luizjanie możemy skosztować kuchni kreolskiej, w tym jambalaya – jednogarnkowej potrawy z ryżu, papryki i pomidorów z dodatkiem owoców morza, kurczaka lub kiełbasy.
Środkowy Zachód
Pożywność i energetyczność to podstawa kuchni Środkowego Zachodu. Dlatego obiady opierają się na tłustych mięsach i ziemniakach.
To region, w którym niegdyś znajdowało się wiele odkrywek i kopalni. W związku z tym popularne są ciasta wypełnione mięsem, które można było zabrać ze sobą do pracy.
Dodatkowo, to tu nowe miejsce do życia znalazło wielu imigrantów z Niemiec – stąd popularność kapusty kiszonej oraz pieczonej kiełbasy, czyli Bratwurst.
Kalifornia i Zachodnie Wybrzeże
W Kalifornii modnie jest być zdrowym. Dlatego więcej niż w innych miejscach gotuje się w domu i korzysta ze świeżych warzyw i owoców – oraz, oczywiście, z awokado.
To tu mocno widać wpływy kuchni meksykańskiej. Na przystawkę często uda nam się zamówić taco, a dania obiadowe posiadają rozpoznawalny aromat przypraw korzennych i ostrej papryki.