![](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-amerykanska/poznaj-amerykanskie-kanapki/_jcr_content/parsys/content/textimage/image.img.png/1598521577889.png)
Reuben
Plastry peklowanej wołowiny, szwajcarski ser, kiszona kapusta oraz dressing rosyjski zamknięte w dwóch zgrillowanych kawałkach pieczywa to danie uwielbiane w Nowym Jorku. Sekretem są autentyczne składniki oraz sos składający się z majonezu, ketchupu, chrzanu i odrobiny drobno posiekanej cebuli.
![](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-amerykanska/poznaj-amerykanskie-kanapki/_jcr_content/parsys/content/textimage_1707525564/image.img.png/1598521762692.png)
BLT Sandwich
BLT to skrót od Bacon, Lettuce, Tomato – czyli bekon, sałata i pomidor. W tej kanapce znajdziemy więc smażony wędzony boczek oraz świeże zielone liście sałaty i plastry pomidora. Zamiast masła, kawałki pieczywa smaruje się majonezem. Aby dodać lekkości daniu, warto dodać do niego trochę soku i skórki z cytryny.
![](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-amerykanska/poznaj-amerykanskie-kanapki/_jcr_content/parsys/content/textimage_1824599698/image.img.png/1598521855593.png)
Philadelphia Cheese Steak Sandwich
Zwana też Philly Cheese Steak Sandwich. Kanapka składająca się z krótkiej bagietki wypełnionej smażoną wołowiną i cebulą oraz roztopionym serem. Niekiedy dodaje się do niej pieczarki lub zieloną paprykę, które wzbogacają jej smak i dodają nieco koloru.
Przepis na Philadelphia Cheese Steak Sandwich znajdziesz tutaj!
![](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-amerykanska/poznaj-amerykanskie-kanapki/_jcr_content/parsys/content/textimage_1063091164/image.img.png/1598521994035.png)
Sloppy Joe
Król comfort foodu. Bułkę hamburgerową opiekamy i podajemy na niej smażoną mieloną wołowinę z cebulą i prostym sosem pomidorowym. Smaku dopełnia dodatek sosu Worcestershire, który zaostrza potrawę.
![](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-amerykanska/poznaj-amerykanskie-kanapki/_jcr_content/parsys/content/textimage_1474127004/image.img.png/1598522041229.png)
Lobster Roll
Długa bułka, jak do hot doga, wypełniona pysznym nadzieniem z homara. Jej sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu mięsa: homara ugotowanego na parze należy przesmażyć w dużej ilości masła. Niektórzy podają ją bez dodatków, inni smarują bułkę majonezem, wykładają sałatą i dodają posiekany seler naciowy.
![](/wiedza/gotowanie/kuchnie-swiata/kuchnia-amerykanska/poznaj-amerykanskie-kanapki/_jcr_content/parsys/content/textimage_473220649/image.img.png/1598522152439.png)
Shrimp Po' Boy
W Shrimp Po’ Boy głównym składnikiem są krewetki – smażone i wyraziście przyprawione papryką i czosnkiem. W kanapce łączy się je z drobno posiekaną sałatą lodową i pomidorem oraz remuladą – sosem na bazie Majonezu Hellmann's do dekoracji z posiekanymi ogórkami, kaparami, ostrym sosem, musztardą i sosem Worcestershire.