Stany Zjednoczone kojarzą się powszechnie z burgerem i hot dogiem. Jakie jeszcze dania można zjeść w całym USA?
To dania, których popularność jest związana z trendem, pochodzącym ze Stanów Zjednoczonych na restauracje, serwujące fast food. Nie oznacza to jednak, że Amerykanie nie eksperymentują. Często nowoczesne wersje, typowych fast foodowych dań, można znaleźć w menu trzygwiazdkowych restauracji.
W Stanach Zjednoczonych zjemy niemal wszystko – od brytyjskiego śniadania przez różne rodzaje pizzy aż po sushi. Trzeba tylko wiedzieć, czym się wyróżnia dany region.
To region, gdzie najbardziej widać wpływy europejskie, zwłaszcza brytyjskie, francuskie i włoskie. W Nowej Anglii zjemy clam chowder, czyli chowder z owoców morza; w Nowym Jorku donughty i pizzę na cienkim cieście; a w Filadelfii słynne kanapki Philly cheese steak.
Tutaj znajdziesz nasz przepis na Philidelphia cheese steak.
Na północy panują ciężkie zimy, dlatego popularne jest tu jedzenie ryb z przerębla. W Chicago zjemy zamerykanizowane dania kuchni polskiej, jak kiełbasa czy pierogi. Kansas City słynie ze swojej odmiany barbecue, na której piecze się kilka rodzajów mięsa: indyka, wołowinę, baraninę i wieprzowinę.
Kliknij tutaj i odkryj nowe smaki pierogów.
Południe Stanów Zjednoczonych zaprasza na dania z wieprzowiny i kuchni Cajun. Z jednej strony zjemy tu dania podobne do europejskich, takie jak kiełbaski, szynka czy popularne śniadanie biscuits and gravy. Z drugiej możemy spróbować przysmaków kuchni Cajun – owoców morza i jednogarnkowych potrawa opartych na ryżu, jak jambalaya. To stąd pochodzi również sos tabasco.
Alaska to głównie ryby – zwłaszcza łosoś pacyficzny, pstrąg, dorsz i halibut. Polecamy nasz przepis na łososia.
Jeśli skierujemy się bardziej na południe, znajdziemy sady owocowe. Stąd pochodzą jabłka, wiśnie i orzechy laskowe, chętnie wykorzystywane w amerykańskich ciastach jak doskonale znane apple pie.
Kalifornia kojarzy się z California rolls – lokalną odmianą sushi z mięsem kraba, ogórkiem i awokado. Reszta tego rejonu jest zdominowana przez kuchnię Tex-Mex, składającą się z zamerykanizowanych potraw kuchni meksykańskiej: fajita, chili con carne, burrito czy nachosy z sosem serowym.
Szukasz przepisu na idealne chili con carne? Sprawdź nasz przepis!
Ten region czerpie z kuchni azjatyckiej: z Japonii przejął zwyczaj jedzenia surowej ryby, z Korei kimchi, a z Wietnamu trawę cytrynową i sos rybny. To one, razem z ryżem lub azjatyckim makaronem, stanowią podstawę dań obiadowych.
Sprawdź nasz przepis na sałatkę z kimchi.