Cięcie mięsa - sposoby
Dawniej rozróżniano dwie metody cięcia mięsa: przez szefa kuchni lub rzeźnika. Obecnie cięcia rzeźnika stają się częścią nowej fali, w której wykorzystuje się mniej pospolite sposoby cięcia, niemniej nie zapominając o klasycznych technikach.
Karkówka wołowa
Szefom kuchni znany jako befsztyk z 7 kości z powodu kształtu kości w cięciu. Cięcie zaczyna się w obszarze nad mostkiem zwierzęcym. Pełne tkanek łącznych (kolagen) nadają mięsu jeszcze bardziej wyrazistego smaku.
Antrykot
Mięso pozyskane z piersi krowy lub dolnych partii klatki piersiowej. Nie zawsze jest delikatne, jednak po właściwym przygotowaniu może być. Dla jak najlepszego efektu najlepiej jest gotować je powoli.
Polędwica
To dobry kawałek mięsa. Rekomenduje się, aby przygotowywać je powoli, ponieważ kawałki nie zawierają kości i mają tendencję do szybkiego wysychania.
Karkówka wieprzowa
Kark lub kołnierz (pojawiający się czasami w nomenklaturze) produkuje smaczne mięso, które powinno się przygotowywać powoli, pozwalając na wytopienie się tłuszczu, co sprawi, że mięso będzie wilgotne i delikatne.
Boczek wieprzowy
Jest tłustym, soczystym i bardzo popularnym mięsem. Może być duszony lub suszony na zewnątrz i płynny w środku.
Łopatka wieprzowa
To mięso tłuste i wymagające długiego przygotowania. Posiada znaczne warstwy tłuszczu i skóry, co sprawia, że doskonale nadają się na zrobienie skwarków.
Udziec jagnięcy
To najchudsza część jagnięciny. Podawany z kością lub bez, jednak kość dodatkowo podkreśla niezwykły smak udźca. Pięknie prezentuje się na talerzu i z tego powodu jest idealny na różnego rodzaju okazje. Klasyka i najlepszy smak.
Łopatka jagnięca
To mięso pełne smaku. Aby wydobyć jego pełnię, należy piec łopatkę jak najdłużej. Mięso jest niezwykle delikatne, soczyste i łatwo odchodzi od kości. Wielu gości preferuje łopatkę niż comber.
Comber jagnięcy
Niezwykła część jagnięciny, żylasta i tłusta. Wymaga długiej obróbki. Comber musi być przygotowany w wilgotnym cieple, aby dobrze go udusić. Może być podawany w formie steka.
Zapisz się do newslettera
Już dziś zapisz się do naszego newslettera, aby być na bieżąco z informacjami ze świata gastronomii. Otrzymasz co miesiąc najświeższe przepisy, informacje o konkursach oraz inspirujących filmach i artykułach stworzonych przez szefów kuchni z całego świata. Niech nic Cię nie ominie!