W sytuacji zagrożenia epidemiologicznego goście ograniczają pobyty w restauracjach i barach – o ile w ogóle są one otwarte. Wciąż jednak chętnie zamówią potrawy na wynos z prośbą o dostarczenie ich do domów.
Mogą jednak pojawić się obawy o bezpieczeństwo żywności. Jak o nią zadbać? Poznaj 5 wskazówek.
1. Wybierz partnerów mających odpowiedni proces dostawy
Na pierwszy rzut oka wydaje się, że wszystkie firmy dowożące jedzenie działają tak samo — klient składa zamówienie, po czym dostawca odbiera je w restauracji i dowozi na miejsce. To jednak nie wszystko.
Warto sprawdzić, w jaki sposób dostawcy postępują z zamówionymi daniami. Jak są one przechowywane? Jaki jest maksymalny czas trwania dostawy? Czy firma ma skuteczny system śledzenia dostaw?
2. Zadbaj o właściwe opakowanie dań
Wysoka temperatura i wilgotność podczas dostawy ma wpływ na jakość i bezpieczeństwo dowożonych dań.
Korzystaj z trwałych składników, takich jak Majonez Hellmann’s czy Puree ziemniaczane Knorr, oraz praktycznych opakowań wysokiej jakości, na przykład wykonanych z mocnych materiałów biodegradowalnych, zapewniających większą trwałość dań o wysokiej zawartości wilgoci.
A co najważniejsze — upewnij się, że dostawcy korzystają z toreb termicznych, aby Twoje dania dotarły do klienta świeże i ciepłe.
3. Korzystaj z trwałych, niepsujących się składników
Rozważ wprowadzenie dań przygotowanych specjalnie pod kątem dowozu. Innym rozwiązaniem jest przygotowywanie dań najczęściej zamawianych w dostawie z użyciem składników o lepszej jakości i większej trwałości, takich jak Przyprawa w płynie Knorr lub sosów, takich jak Sos biały Knorr.
4. Prowadź kontrole, aby zapewnić stale najwyższy poziom bezpieczeństwa
Nikt, kto prowadzi lokal gastronomiczny, nie chce, aby do jego klientów dotarła zepsuta lub zanieczyszczona żywność, która zaszkodzi nie tylko ich zdrowiu, ale i reputacji firmy.
Zatrudnij dodatkowe osoby do prowadzenia kontroli jakości lub zapewnij pracownikom certyfikowane szkolenie w zakresie norm bezpieczeństwa żywności.
5. Wymagaj korzystania z nakryć głowy, rękawic i środków dezynfekujących
Czystość w kuchni to pierwszy krok do zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Drobne czynności, takie jak korzystanie ze środków dezynfekcyjnych do rąk, rękawic i czepków, mogą mieć ogromne znaczenie. Warto także umieścić w toaletach znaki przypominające pracownikom o każdorazowym umyciu rąk mydłem.
To niedrogie i łatwe w stosowaniu sposoby zapobiegania zanieczyszczeniu żywności przeznaczonej do dostawy.
Świetne jedzenie z dowozem zaczyna się od właściwych składników
Przygotowując dania na dowóz, wybieraj trwałe składniki najwyższej jakości. Zacznij od sprawdzenia produktów firmy Unilever Food Solutions!
Kilka słów od Szefa Kuchni
Szef Kuchni Alessandro Di Prisco
Szef kuchni Alessandro opowie Ci, jak jego włoska restauracja z powodzeniem połączyła tadycyjne dania z nowoczesnymi produktami.