Higiena osobista
Niewłaściwa higiena osobista jest przyczyną wielu przypadków zatruć pokarmowych oraz przenoszenia się bakterii i wirusów. Mimo tego nie traktuje się jej priorytetowo myśląc o bezpieczeństwie żywności. Obserwacja i monitorowanie higieny osobistej wśród pracowników kuchni to niezbędny element zapobiegania zanieczyszczeniu żywności. W pierwszej kolejności zwróćmy uwagę na właściwy ubiór pracowników.
Ubiór
- Odzież — należy codziennie zakładać czysty strój, noszony wyłącznie w miejscu pracy.
- Fartuchy — długie fartuchy, osobne na każdym stanowisku obróbki wstępnej (np. ryb, warzyw).
- Rękawice — jednorazowe, osobne do kontaktu z produktami surowymi i poddanymi obróbce termicznej.
- Obuwie — wyłącznie pełne obuwie z podeszwą antypoślizgową.
Praktyki higieniczne
Oprócz właściwego ubioru, na jakość i higienę żywności mogą mieć ogromny wpływ proste, codzienne czynności. Zalecamy prowadzenie regularnej, codziennej kontroli pod kątem ścisłego przestrzegania zasad higieny osobistej przez wszystkich członków zespołu.
Porady dotyczące bezpieczeństwa w kuchni
W godzinach otwarcia restauracji w kuchni dużo się dzieje, warto więc zadbać o bezpieczeństwo. Oto kilka sposobów na zmniejszenie ryzyka wypadku:
- Nie spiesz się: w kuchni nie należy biegać ani wykonywać gwałtownych ruchów. Oczywiście musimy obsłużyć klientów w określonym czasie, ale spokojne i rozważne działanie tak naprawdę przyspiesza cały proces — a przy tym ogranicza ryzyko niepotrzebnych szkód i urazów.
- Zawsze obserwuj palniki: nigdy nie należy pozostawiać palników bez nadzoru — otwarty płomień może szybko wywołać pożar.
- Uważaj z gazem: wyłączaj palniki, gdy nie są używane, aby ograniczyć ryzyko pożaru lub wybuchu.
- Bezpiecznie przechowuj niebezpieczne przedmioty: nie umieszczaj ostrych ani rozgrzanych przedmiotów na odkrytych powierzchniach ani w miejscach niewidocznych. W trakcie obsługi pracownicy mogą nie mieć świadomości takiego zagrożenia. Wszelkie tego typu przedmioty należy przechowywać w określonych, bezpiecznych miejscach.
- Korzystaj z właściwych narzędzi: używaj wyposażenia i przyborów zgodnie z ich przeznaczeniem.
- Miej pod ręką apteczkę: apteczka pierwszej pomocy oraz gaśnica powinny zawsze znajdować się w pobliżu. Sprawdź też, czy nie upłynął ich termin ważności.
W kuchni każdy, nie tylko szef, ma swoją rolę do odegrania. Czujność i dyscyplina nie tylko chronią przed wypadkami — mogą nawet uratować czyjeś życie.