![](/szkolenia-i-konkursy-academy/akademia-ufs/kursy-szefow-kuchni/bezpieczenstwo-zywnosci/_jcr_content/parsys/set1/row2/span12/columncontrol_copy/columnctrl_parsys_1/video_copy_copy/image.img.jpg/1643446855475.jpg)
Rozdział 1. Metodologia HACCP – Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli.
Firma Unilever Food Solutions, w pełni oddana kwestiom bezpieczeństwa żywności, przedstawia prosty poradnik dotyczący higieny, pełen przydatnych i profesjonalnych rozwiązań pozwalających utrzymać kuchnię czystą i bezpieczną. W tym pierwszym rozdziale dowiesz się, czym jest HACCP i jak pomoże Ci uporządkować swoją firmę i zwiększyć jej wydajność.
![](/szkolenia-i-konkursy-academy/akademia-ufs/kursy-szefow-kuchni/bezpieczenstwo-zywnosci/_jcr_content/parsys/set1/row2/span12/columncontrol_copy_c/columnctrl_parsys_1/video_copy_copy_copy/image.img.jpg/1643446840707.jpg)
Rozdział 2. Podstawowe warunki HACCP
W tym rozdziale przedstawiona zostaje metodologia i pięć podstawowych zasad HACCP. Przechodząc przez kolejne kroki szkolenia, nauczysz się identyfikować niebezpieczeństwa, zanim zdołają doprowadzić do poważniejszych problemów. Poznaj cztery zagrożenia dla bezpieczeństwa, przejrzyj przykłady monitorowania i popraw swoje środowisko pracy.
![](/szkolenia-i-konkursy-academy/akademia-ufs/kursy-szefow-kuchni/bezpieczenstwo-zywnosci/_jcr_content/parsys/set1/row2/span12/columncontrol_copy_c_1793470653/columnctrl_parsys_1/video_copy_copy_copy/image.img.jpg/1643446869650.jpg)
Rozdział 3. Ograniczanie złożoności
Naucz się ograniczać złożoność procesów w swojej kuchni, aby stworzyć wydajne i wygodne środowisko pracy.
![](/szkolenia-i-konkursy-academy/akademia-ufs/kursy-szefow-kuchni/bezpieczenstwo-zywnosci/_jcr_content/parsys/set1/row2/span12/columncontrol_copy_c_1925407276/columnctrl_parsys_1/video_copy_copy_copy/image.img.jpg/1643446882783.jpg)
Rozdział 4. Higiena osobista
Poznaj wskazówki dotyczące kluczowego znaczenia higieny osobistej w kuchni. Zwiększ bezpieczeństwo, skupiając się na higienie osobistej i uniformizacji miejsca pracy, wyposażenia i narzędzi.
![](/szkolenia-i-konkursy-academy/akademia-ufs/kursy-szefow-kuchni/bezpieczenstwo-zywnosci/_jcr_content/parsys/set1/row2/span12/columncontrol_copy_c_721674418/columnctrl_parsys_1/video_copy_copy_copy/image.img.jpg/1643446901858.jpg)
Rozdział 5. Odbiór dostaw
Rozdział ten omawia wybór odpowiedniego dostawcy, który spełnia Twoje wymagania. Unikaj niepotrzebnego ryzyka i zadbaj o ogólne bezpieczeństwo i ochronę Twojej firmy. Dowiedz się, jak prawidłowo rozpoznawać i oceniać najlepszych dostawców i ich warunki.
![](/szkolenia-i-konkursy-academy/akademia-ufs/kursy-szefow-kuchni/bezpieczenstwo-zywnosci/_jcr_content/parsys/set1/row2/span12/columncontrol_copy_c_8848663/columnctrl_parsys_1/video_copy_copy_copy/image.img.jpg/1643446915371.jpg)
Rozdział 6. Przechowywanie
Prawidłowe przechowywanie produktów ma kluczowe znaczenie dla zagwarantowania bezpieczeństwa Twoich klientów; jednocześnie zapewnia firmie ekonomiczne rozwiązania. Unikaj błędów, usprawnij komunikację i poznaj wymagania dotyczące przechowywania charakterystyczne dla każdego produktu.
![](/szkolenia-i-konkursy-academy/akademia-ufs/kursy-szefow-kuchni/bezpieczenstwo-zywnosci/_jcr_content/parsys/set1/row2/span12/columncontrol_copy_c_417334874/columnctrl_parsys_1/video_copy_copy_copy/image.img.jpg/1643446956541.jpg)
Rozdział 7. Przygotowanie
Czas przygotowania jest niezwykle ważny dla bezpieczeństwa żywności. W tym rozdziale zamieszczamy wskazówki dotyczące prawidłowego przygotowywania żywności – smażenia, rozmrażania czy krojenia. Poznaj zagrożenia związane z tymi procesami i dowiedz się, jak najlepiej ich unikać.
![](/szkolenia-i-konkursy-academy/akademia-ufs/kursy-szefow-kuchni/bezpieczenstwo-zywnosci/_jcr_content/parsys/set1/row2/span12/columncontrol_copy_c_1622659609/columnctrl_parsys_1/video_copy_copy_copy/image.img.jpg/1643446969977.jpg)
Rozdział 8. Schładzanie
Dowiedz się, jak chronić żywność przygotowaną wcześniej, by docierała do klientów tak świeża i bezpieczna, jak to tylko możliwe.
![](/szkolenia-i-konkursy-academy/akademia-ufs/kursy-szefow-kuchni/bezpieczenstwo-zywnosci/_jcr_content/parsys/set1/row2/span12/columncontrol_copy_c_1724945532/columnctrl_parsys_1/video_copy_copy_copy/image.img.jpg/1643446982989.jpg)
Rozdział 9. Podawanie
Zadbaj o to, by dbałość w przygotowaniu dania nie kończyła się przed jego podaniem i prezentacją. Skorzystaj z profesjonalnych porad dotyczących żywności podawanej w formie cateringowej i utrzymania standardów zdrowotnych.
![](/szkolenia-i-konkursy-academy/akademia-ufs/kursy-szefow-kuchni/bezpieczenstwo-zywnosci/_jcr_content/parsys/set1/row2/span12/columncontrol_copy_c_1809545683/columnctrl_parsys_1/video_copy_copy_copy/image.img.jpg/1643446996084.jpg)
Rozdział 10. Po podaniu
Dowiedz się, w jaki sposób zadbać o przestrzeganie norm bezpieczeństwa żywności nawet po zakończeniu pracy, zachęcając pracowników do właściwego sprzątania, jednocześnie ułatwiając pracę następnego dnia.
![](/szkolenia-i-konkursy-academy/akademia-ufs/kursy-szefow-kuchni/bezpieczenstwo-zywnosci/_jcr_content/parsys/set1/row2/span12/columncontrol_copy_c_2119489772/columnctrl_parsys_1/video_copy_copy_copy/image.img.jpg/1643447012031.jpg)
Rozdział 11. Utylizacja resztek
Podawanie żywności zawsze pozostawia po sobie mnóstwo resztek. Przyjrzyj się tym pomocnym wskazówkom, by zadbać, że resztki zostaną uprzątnięte i zutylizowane w sposób jak najbardziej higieniczny, aby uniknąć szkodliwych bakterii.
![](/szkolenia-i-konkursy-academy/akademia-ufs/kursy-szefow-kuchni/bezpieczenstwo-zywnosci/_jcr_content/parsys/set1/row2/span12/columncontrol_copy_c_355342129/columnctrl_parsys_1/video_copy_copy_copy/image.img.jpg/1643447024632.jpg)
Rozdział 12. Czyszczenie i konserwacja
Te proste kroki pomogą zrozumieć, jak ważną rolę czyszczenie i konserwacja odgrywają w kwestii bezpieczeństwa żywności. Te wskazówki pozwolą Tobie i Twoim pracownikom upewnić się, że odpowiednio czyścicie i dbacie o swoje otoczenie.
![](/szkolenia-i-konkursy-academy/akademia-ufs/kursy-szefow-kuchni/bezpieczenstwo-zywnosci/_jcr_content/parsys/set1/row2/span12/columncontrol_copy_c_1095956954/columnctrl_parsys_1/video_copy_copy_copy/image.img.jpg/1643447045683.jpg)
Rozdział 13. Rejestr tygodniowy
Upewnij się, że kluczowe informacje są przekazywane i rejestrowane, a procedury bezpieczeństwa są przestrzegane. Ten rozdział przeprowadzi Cię przez niezbędne kontrole, które należy rejestrować.
![](/szkolenia-i-konkursy-academy/akademia-ufs/kursy-szefow-kuchni/bezpieczenstwo-zywnosci/_jcr_content/parsys/set1/row2/span12/columncontrol_copy_c_1167760600/columnctrl_parsys_1/video_copy_copy_copy/image.img.jpg/1643447062027.jpg)
Rozdział 14. Podsumowanie
Bezpieczeństwo żywności ma kluczowe znaczenie dla sukcesu każdego przedsiębiorstwa spożywczego; wiemy jednak, że stanowi też poważne wyzwanie. Dlatego właśnie naszym celem jest zapewnienie odpowiedniego narzędzia, które pomoże Tobie i Twoim pracownikom sprostać temu wyzwaniu.