Menu

Składniki

+

Szynka wieprzowa sous-vide

Podwędzane żeberka wieprzowe z kością

Kiełbasa domowa

Mus z sera koziego

  • Śmietanka 36% 420.0 ml
  • Ser kozi kremowy 230.0 g
  • Sól do smaku

Puder ze skóry wieprzowej

  • Skóra wieprzowa świeża 250.0 g
  • Sól 50.0 g

Zapiekanka polenta z serem

Marynowane warzywa

  • Woda 300.0 ml
  • Olej 150.0 ml
  • Miód 40.0 g
  • Esencja Cytrusowa Knorr Professional 0,4l 30.0 g
  • Chili płatki 2.0 g
  • Sól 10.0 g
  • Marchew mini 250.0 g
  • Kalafior 100.0 g
  • Korniszony, pokrojone 100.0 g
  • Kapusta czerwona liście 150.0 g

„W Rumunii zima to czas, kiedy króluje wieprzowina. To też świetna okazja do spotkań i wspólnego spędzania czasu. To danie łączy rumuńskie tradycje świąteczne i radość z dzielenia się pysznymi, ciekawymi potrawami z bliskimi osobami”. 

...

Przygotowanie

  1. Szynka wieprzowa sous-vide

    • Pokrój golonkę w dużą kostkę, wymieszaj z Delikatem i Esencją, zawakuj i kompresuj 3 razy. Odstaw na 1 godzinę. 
    • Przełóż do worka, wlej tłuszcz kaczy i zawakuj. Gotuj w temp. 81°C przez 8 godzin.
  2. Podwędzane żeberka wieprzowe z kością

    • Żeberka wyporcjuj (jedna kość na porcję), zdejmij mięso z końcówek, wymieszaj z Delikatem i Esencją. Zawakuj i kompresuj 3 razy. Odstaw na 1 godzinę. 
    • Przełóż do worka, wlej tłuszcz kaczy i zawakuj. Gotuj w temp. 76°C przez 8 godzin.
  3. Kiełbasa domowa

    • Wszystkie składniki, oprócz smalcu kaczego, dokładnie wymieszaj. Wody wlej tyle, aby otrzymać właściwą konsystencję.
    • Uformuj kiełbaski, do worka wlej smalec kaczy, włóż kiełbaski i zawakuj. Gotuj w temp. 67°C przez 4 godziny. Po wyjęciu z worka, obsmaż.
  4. Mus z sera koziego

    • Wymieszaj śmietankę, ser kozi i sól. Miksuj na wolnych obrotach przez 3 minuty i przelej do syfonu. 
    • Wkręć dwa naboje, aby spienić. Wstrząśnij i włóż do lodówki.
    • Wyjmij z lodówki 15 minut przed użyciem.
  5. Puder ze skóry wieprzowej

    • Skórę wieprzową pokrój i smaż na średnim ogniu przez 1,5 godziny. Przełóż na papier, aby tłuszcz całkowicie ociekł. Zmiksuj na puder, dopraw solą.
  6. Zapiekanka polenta z serem

    • Wodę zagotuj z olejem, Esencją i solą. 
    • Zdejmij z palnika, wsyp polentę, ciągle mieszając. Podgrzewaj na wolnym ogniu przez kilkanaście minut, ciągle mieszając. 
    • Na koniec dodaj starty parmezan. • Przelej do silikonowych foremek i wstaw do lodówki. Przed podaniem, obsmaż z dwóch stron.
  7. Marynowane warzywa

    • Połącz wodę, ocet, miód i Esencję, dodaj płatki chili i sól. Zagotuj i odstaw, aby smaki się połączyły. 
    • Marchewki i kalafior włóż do osobnych woreczków, zalej marynatą i gotuj w temp. 84°C przez 1 godzinę. 
    • Liście kapusty pokrój na duże kawałki i smaż na głębokim tłuszczu. Przełóż na papierowy
  8. Podanie

    • Poszczególne elementy dania układaj na talerzach i miseczkach.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza