Menu

Składniki

+

Łosoś

Warzywa

Podanie

  • Sezam 5.0 g
  • Dymka 20.0 g

Imbir to podstawowy składnik kuchni azjatyckiej. Młode, sześciomiesięczne kłącza można spożywać jak warzywo, kandyzować lub konserwować w syropie cukrowym. Starsze, dziewięciomiesięczne kłącza suszy się i używa jako przyprawy do ciastek, zup, mięsa, deserów czy kawy. Jest uważany za afrodyzjak.

...

Przygotowanie

  1. Łosoś

    • Przygotuj sos: Ketjap Manis wymieszaj z cukrem, sake i imbirem.
    • Na rozgrzanym oleju obsmaż rybę z obu stron i polej ją przygotowanym sosem.
    • Smaż na wolnym ogniu, cały czas podlewając sosem.
  2. Warzywa

    • Grzyby shiitake namocz w letniej wodzie (na 30-45 minut), następnie osusz i przekrój na pół.
    • Warzywa pokrój w dowolny sposób.
    • Olej rozgrzej, podsmaż grzyby, po chwili dodaj warzywa, smaż kilka minut. Dodaj Esencję bulionu warzywnego, Ketjap Manis, kilka kropel oleju sezamowego i posyp pokrojonym szczypiorkiem.
  3. Podanie

    • Danie udekoruj posiekaną cebulą dymką i ziarnami sezamu.
Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza